eur:
387.34
usd:
356.39
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Az idei az elmúlt 10 év legjobb felsőoktatási felvételi eredménye? Hankó Balázs, Inforádió, Aréna

2023.07.31. 18:15
Mitől tartja a minisztérium az elmúlt 10 év legjobb felvételi eredményének a 2023-ast? Milyen a felvételizők szakbeli, földrajzi, korosztályi megoszlása? Miért vettek föl több hallgatót, mint valaha? Mennyire fedi le az állam képzési igényeit a felvételizők választása? A területi kiegyenlítődés nyomán mennyivel több diák jelentkezett vidéki egyetemekre?

Mi alakítja a ponthatárok mértékét? Hogyan függ össze az állami igény és a jelentkezői létszám? Milyen speciális pontszerzési lehetőségek vannak? Mennyi mozgástere van magának az egyetemnek a felvételizők kiválasztásában? Mit tud az egyetem kezdeni a megváltozott érettségi követelményekkel és a saját maga által is befolyásolt 100 ponttal? Mikortól lesz teljesen az egyetem a gazdája ennek a száz pontnak? Milyen lehetőségek vannak a pótfelvételi eljárásban? Hány helyet szoktak megjelölni a felvételizők a lehetséges hat felsőoktatási intézményből illetve szakirányból? Kirajzolódnak-e a szakválasztásból a lehetséges további karrier-utak?

Mennyi a lemorzsolódási ráta a felsőoktatásba felvetteknél? Csökkent-e ez a modellváltó egyetemeknél kötelező mentorálási programok következtében? Mennyi a diplomás-bérszorzó az egyes szakmákban?

Hányan nyertek felvételt a felsőoktatásba? Mennyivel több ez, mint korábban? A felvételizők hány százalékának sikerült bekerülni? Hány év képzést finanszíroz az állam a felvetteknél? Milyen a férfi-nő arány a felvett hallgatóknál? Hogyan kerülnek külföldi önköltséges hallgatók a magyar felsőoktatási rendszerbe? Melyik szomszédos országhoz mérjük a magyar felsőoktatás szintjét és vonzerejét? Milyen szakterületi felsőoktatási rangsorokat érdemes figyelni?

Hogyan változik a felvételi rendszer második lépésben az érettségi átalakításával? Milyen pluszpontokat lehet szerezni, és ezt hogyan veszik figyelembe az egyes egyetemek? Mi a helyzet a Fudan Egyetem és a kapcsolódó Diákváros ügyével? Várható-e más nemzetközi egyetemek megjelenése, további kettős diplomák megszerzésének lehetősége? Hogyan alakul az Erasmus ösztöndíjak és a Horizon-programok ügye? Hogyan alakul a magyar nemzetköziesítési stratégia jövő évi költségvetési támogatása?

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.07.31-én. Podcast.

×
×
×