eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

EU-csúcsok és EU-viták. Magyarország és az Unió intézményei. Kiss Rajmund, Inforádió Aréna

2023.03.29. 19:15
Mi az európai uniós csúcstalálkozók helye és szerepe az Unió döntéshozatali rendszerében? Hogyan és milyen fórumokon készítik elő ezeket? Mi a jogi relevanciája az Európai Tanács különböző testületeiben hozott döntéseknek? Mit takar a „konstruktív tartózkodás” intézménye, és hogyan használják ezt a tagállamok képviselői? Mi takar a magyar fél "konstruktív tartózkodása" a közös európai fegyverbeszerzés ügyében? Hogyan áll a hatalmi, hatásköri harc az Európai Unió Bizottsága, az Európai Tanács illetve az Európai Parlament között? Milyen uniós megállapodás született a gázellátás, az atomenergia és a belső égésű motorok 2035-re tervezett kivezetésének ügyében?
Mik a legfontosabb viták Magyarország és az Európai Bizottság között? Mennyire konstruktív és előre vivő a Bizottság és a magyar kormány közötti diskurzus? Melyik vitapontban történhet előrelépés a közeljövőben? Hol húzzódik a szakmai vita és a politikai nyomásgyakorlás határa? Mikor érkezhetnek meg az uniós RRF illetve költségvetési pénzek a nemzeti számlákra? Mi lesz a felsőoktatási, tudományos kutatási Horizont-programok, illetve az Erasmus+ jövője?
Kiss Rajmund volt nagykövet, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.03.29-én. Podcast.

×
×
×