eur:
389.25
usd:
362.1
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Ki bírja tovább a felőrlő háborút? Megoldás-e a kínai béketerv? Csiki Varga Tamás, Inforádió Aréna

2023.03.27. 20:58

Van-e stratégiai célja és értelme a bahmuti vérzivatarnak? K tudja kifárasztani a másikat? Mi az orosz cél: a nyugat-európai támogatást aláásni, vagy az ukrán civil lakosság ellenállását megtörni? Hogyan változott az egyes EU-országok hozzáállása a háborúhoz? Mi a német politika reakciója, és milyen vitákat váltott ki a Bundeswehr fejlesztésének terve? Milyen erőviszony-változást hozhat a német és lengyel fegyverkezés – ha megvalósul?

Miért Bahmutnál zajlanak a leghevesebb harcok? Milyen utánpótlással rendelkeznek a harcoló felek a bahmuti felőrlő harcokban? Mennyit tudnak segíteni az amerikai műholdas felderítők az orosz állások elleni támadásokban? Meg tudja-e Washington akadályozni, hogy a háború eszkalálódjon, és más régiókra is kiterjedjen?

Mennyire fedi el a „háború köde” a két fél veszteségeit és potenciális tartalékait? Hogyan tudják beilleszteni az ukránok beilleszteni a sokféle nyugati fegyvert a saját fegyverrendszerükbe? Milyen gyakran és hol tudják karbantartani az ukránok a nyugati, high-tech haditechnikai eszközöket? Mennyire szűk keresztmetszet az, hogy ezeket az eszközöket nem ilyen körülményekre, és nem ennyire intenzív használatra tervezték? Miért nem képesek-e az oroszok támadást intézni a karbantartásra kivont eszközöket szállító konvojokra?

Mennyire komoly fenyegetés az, hogy az oroszok taktikai atomfegyvereket telepíthetnek Fehéroroszországba? Milyen állapotban van a belorusz haderő, mennyire bevethető az orosz erők támogatására?

Hozhat-e előrelépést a 12 pontos kínai béketerv? Mi az, ami mindenképpen fontos szempont a rendezésben? Belépett-e ezzel Kína a megoldást kidolgozó nemzetközi szereplők sorába? Vannak-e egymást átfedő érdekei Kínának és az Egyesült Államoknak a háború lezárásában? A harctéri előretöréssel vagy a nemzetközi tárgyalásokban fog-e eldőlni a háború kimenetele? Megoldást hozhatnak-e a felperzselt területeken kialakított, senki által nem birtokolt pufferzónák?

Lesz-e váltás a háború alatt a NATO főtitkár posztján? Meghosszabbítják-e a háború miatt újabb egy évre Jens Stoltenberg főtitkári megbízatását? Ki lehet az utód?

Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.03.27-én. Podcast.

×
×
×