Nyitókép: Ignatiev /Getty Images

Nagy-Britanniában kiadták a migránsbűnözési listát

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. október 15. 17:33
Az időzítés nem tűnik véletlennek: a célegyenesbe érkezett a Konzervatív Párt vezetőválasztási versenye és az egyik forró téma: kiléptessék-e Nagy-Britanniát az Emberi Jogok Európai Bíróságából (ECHR). A testületet azzal vádolják, hogy megnehezíti a külföldi bűnözők kitoloncolását.

Az a gondolat, hogy a külföldiek többet bűnöznek, mint a saját állampolgárok, kedvelt téma a politikai kampányok során. Nagy-Britanniában épp most ér célegyenesbe a korteskedés a Konzervatív Párt vezetőválasztási versenyében. A tisztségre törő egyik tory, Robert Jenrick volt migrációs államtitkár kapta fel a külföldi bűnözés témáját, mert szerinte az Emberi Jogok Európai Bírósága (ECHR) nem engedi a brit hatóságoknak a súlyos bűncselekményeket végrehajtó külföldiek kitoloncolását.

Példaként hozott egy ugandait, aki egy bandaháború incidensében egy londoni mentőkocsiban agyonvert egy férfit. A brit törvények szerint rossz mentális egészségi állapota miatt őt nem lehet kitoloncolni. Ügyvédei az ECHR rendelkezései alapján sikeresen azzal érveltek, hogy „embertelen” bánásmódban lenne része, mivel Ugandában nincsenek meg a feltételek mentális betegsége kezelésére. A kitoloncolás így nem történt meg.

A Telegraph ezen felbuzdulva, a börtönnyilvántartási adatok alapján elemezte ki a külföldi bűnelkövetők statisztikáját. A konzervatív lap arra jutott, hogy a szigetországban 27 százalékkal magasabb a tízezer főre jutó börtönlakók száma a külföldi, mint a brit állampolgárságú elítéltek körében.

Albánok a csúcson, a magyarok lemaradtak

A 130-as listát az albán, a koszovói és a vietnámi állampolgárok vezetik. A top tízben ott van még Algéria, Jamaica, Eritrea, Irak, Szomália, Guinea és Szudán. Az első európai országok a 25. helyezett Hollandia után következnek, Magyarország az 50.

A Telegraph által közölt nem teljes listán sokkoló a különbség az első helyezett Albánia (1227 elítélt, 232 minden tízezer főből) és az utolsó, Németország között. (49 elítélt, 4,68 német állampolgárságú elítélt minden tíz ezer főből.)

A magyar elítéltek száma 82m és minden tízezer rabból 9,79 magyar állampolgár.

A konzervatív brit lap többször foglalkozott a bűnözés témája kapcsán az albán migránsokkal.

Például egy cikkben azt írta le, hogy albánok tették rá a kezüket a kannabisztermesztésre a szigetországban (ehhez házakat vagy ipari épületeket bérelnek ki, betakarják az ablakokat, a palánták növekedését biztosító lámpákat szerelnek fel. Esetenként leszámolások történnek és egyes főbérlők, sőt ingatlanügynökségek is jutalékot kérnek tőlük. A bandák a TikTok-on verbuválják honfitársaikat.

A lap október elején az is megírta az Emberi Jogok Európai Bírósága szabályozása miatt tudnak Nagy-Britanniában maradni albán bűnözők, akik egyike

  • rablás miatt már ült a szigetországban,
  • büntetése letöltése után hazatoloncolták,
  • visszatért az országba, mert EU-állampolgár litván barátnőjének letelepedési joga van,
  • a párnak m született és összeházasodtak,
  • ennek nyomán meg tudta támadni a kitoloncolásáról szóló döntést, mint „a családi élethez való joga megsértését”.

Ami még inkább kínos a brit hatóságokra nézve: a 32 éves Ardit Binaj 2014-ben egy teherautóba bemászva, illegálisan jutott be a szigetországba. Legutóbb viszont már nem világos, hogyan.

A 64 éves Fatmir Bletát emberölés miatt ítélték el – távollétében – a hazájában, mert a vád szerint egy Kalasnyikovval szórakozva agyonlőtt egy férfit. Bleta két hónappal később Nagy-Britanniába szökött és magát koszovóinak kiadva menekültjogért folyamodott, majd brit állampolgárságot is szerzett. Amiatt, hogy hazudott a valódi állampolgárságáról, 2018-ban 2 év 9 hónap börtönre ítélték.

Később a négygyermekes apa sikeresen támadta meg a brit hatóságok kitoloncolási kísérletét – ugyancsak emberi jogi alapon – azzal érvelve, hogy Albániában nem számíthat igazságos bírósági eljárásra. Továbbá azért is maradhatott, mert az ECHR egyik rendelkezése szerint deportálása „túlzottan sújtaná a családját” – annak ellenére, hogy három gyerekét is elítélték drogokkal összefüggésben.

A kétszer deportált életművész, aki Ferrariban feszít

A 28 éves Dorian Puka is ült brit börtönben – kétszer is –, majd mindkét büntetése letöltése után hazaküldték. Legutóbb 2020 márciusában. Már a börtönből is posztolgatott az illegálisan becsempészett mobiljával és a Telegraph szerint egy szervezett bűnbanda 12 évre ítélt főnökével is pózolt. A lap szemérmesen úgy fogalmaz, hogy 2020-ban „a határellenőrzést kijátszva” újra feltűnt Angliában, menedékjogot kért, és szabadlábon, de egy elektromos nyomkövetővel a lábán élhet, amíg döntést nem hoznak az ügyében.

Puka egyik húzása az volt, hogy egy 300 ezer fontot érő piros Ferrariban fotóztatta le magát, és videót is felvett arról, ahogy a luxuskocsival furikázik London utcáin.

@dorian.doriii #dorianpuka #london #albania ♬ original sound - Nigel Farage

A férfi nem a szállásokon és szállodákban senyvedő menekültek életét éli: megfordult Cornwall megyében egy tengerparti szállodában és tett párt kört a Ferrarin kívül egy Porshe Cayenne-nel, egy Mercedes G-Wagonnal, egy Bentley-vel és egy Jaguárral is. Szeret tetőtől talpig hivalkodóan drága márkajelzéseket viselő ruhákba, például Louis Vuitton- vagy Gucci-melegítőkbe öltözni. Mindezeket az élményeit a TikTok-on és az Instagramon osztja meg, most már azért is, hogy, hogy idegesítse az illegális migránsok ellen felszólalókat.

Legutóbb például – képletesen szólva – Nigel Farage migrációellenes politikusnak, egykori brexitaktivistának és a Reform UK párt első emberének „mutatott be” (aki vele példálózott).

Egy éttermi asztalnál készült fényképére rámontírozta Farage mosolygós és a jóváhagyás jeleként hüvelykujját felfelé tartó képét.

Ezekben az ügyekben az újságírók megkeresték a brit belügyminisztériumot, ahol egy szóvivő azt mondta: „A külföldi bűnelkövetőknek ne legyen kétsége, hogy érvényt szerzünk a törvénynek. Puka urat korábban már kitoloncolták az Egyesült Királyságból. A törvény szerint nem lehet kitoloncolni olyan személyeket, akiknek a beadott kérelmét még vizsgálják.”

A szóvivő azonban úgy állította be, hogy a brit hatóságok „a bevándorlási előírások betartatásának komoly hullámát” indították el és az új kormány nyári hatalomra kerülése óta már háromezer olyan embert toloncoltak ki, akinek nincs joga az országban lenni.