Nyitókép: MTI/TASR/Radovan Stoklasa

Letartóztatták a férfit, aki helyeselte a Robert Fico elleni merényletet

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. október 7. 07:47
A szlovák rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki a közösségi médiában helyeselte a Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen májusban elkövetett merényletet. A férfi lakásában a házkutatás során politikusokról készült fényképeket és kormányellenes posztereket találtak.

A Speciális Büntetőbíróság azért döntött a férfi őrizetbe vételéről, hogy megelőzzék az esetleges szökést, illetve a további bűncselekmények elkövetését. Katarína Kudjáková, a Speciális Büntetőbíróság szóvivője egyúttal megjegyezte, hogy a bíróság döntése nem jogerős, mivel a gyanúsított panaszt nyújtott be ellene, a panaszról pedig a Legfelsőbb Bíróság dönt.

Az őrizetbe vett férfi ellen meghozott intézkedésekről Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter számolt be a sajtónak. A tárcavezető közölte, hogy a házkutatás alkalmával több politikus kinyomtatott fényképe is előkerült a férfi lakásában, ahol kormányellenes posztereket is találtak. A szlovák rendőrség a közösségi médiában is nyomon követte a férfi tevékenységét, egy itt közzétett videóban az őrizetbe vett férfi azt mondta, hogy Robert Fico merénylőjének a kormányfő homlokára kellett volna céloznia. A letartóztatott férfit terrorizmusban való bűnrészesség bűncselekményével gyanúsítják. A belügyminiszter szerint az ellenzék támogatójáról van szó.

Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen idén május 15-én követtek el fegyveres merényletet a nyitrabányai kihelyezett kormányülést követően, amikor a miniszterelnök közelebb ment az utcán őt köszöntő emberekhez. Ekkor rántott fegyvert a 71 éves támadó, Juraj Cintula, aki ellen terrortámadás miatt indult eljárás. Robert Ficót négy golyó is eltalálta, életveszélybe került, de a gyors orvosi beavatkozásnak és az azóta is tartó rehabilitációs kezeléseknek köszönhetően júliusban újra munkába állt.

A kormányoldal, mindenekelőtt maga a miniszterelnök, valamint Matúš Šutaj Eštok belügyminszter többször is hangsúlyozta, hogy a merényletre az ellenzéki pártok uszító politikája ösztönözte az elkövetőt. A belügyi tárcavezető a napokban olyan, a rendőrség látókörébe került személyekről tájékoztatott, akik pártolták a Robert Fico elleni merényletet. Matúš Šutaj Eštok sajtótájékoztató keretében felhívta a figyelmet Matej Makovický stand-up komikus fellépésére, melyen a humorista azt mondta, hogy „még a saját miniszterelnökünket se tudjuk lelőni”, illetve „amilyen ország, olyan Kennedy”.

„Számomra ez egyáltalán nem vicces, pedig elég széles körű a humorérzékem.

Bent voltam a kórházban a kormányfő betegágyánál, láttam, a véres sebeit”

– nyilatkozta Šutaj Eštok. A belügyminiszter hozzátette, hogy eddig a rendőrség eddig 35 esetben indított eljárást bűncselekmény pártolása miatt, 11 esetben pedig már benyújtották a vádemelési javaslatot. A tárcavezető bízik benne, hogy a nyomozás hamarosan lezárul, a Főügyészség pedig tájékoztatni fogja a nyilvánosságot. Emellett elutasította, hogy befolyásolná a nyomozást azzal, hogy nyilvánosan kijelentette, az elkövetők az ellenzék szimpatizánsai voltak. A szlovák belügyminiszter állítja, a nyomozás pártatlan és politikától mentes.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Letartóztatták a férfit, aki helyeselte a Robert Fico elleni merényletet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást