Nyitókép: Petr David Josek

Cseh államfő: Ukrajnának reálisan kellene látnia a háború céljait

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. szeptember 24. 19:07
Ukrajnának el kell fogadnia, hogy területének egy része – legalábbis átmenetileg – orosz ellenőrzés alatt maradhat – mondta Petr Pavel cseh elnök a The New York Times című napilapnak adott interjúban.

A cseh köztársasági elnök szerint a háborúban álló országok egyike sem számíthat arra, hogy eléri végső céljait. Petr Pavel az amerikai lapnak elmondta, Ukrajna szándéka, hogy visszaszerezzen minden területet, beleértve a Krím-félszigetet is, amelyet Moszkva még 2014-ben annektált. Oroszország viszont ahhoz ragaszkodik, hogy Ukrajna hivatalosan is mondjon le a Moszkva által követelt területekről. Ez négy olyan megyét foglal magában, amelyek csak részben vannak az orosz erők ellenőrzése alatt. „Felesleges arról beszélni, hogy Ukrajna vagy Oroszország vereséget szenved, ez egyszerűen nem fog megtörténni” – mondta a cseh elnök, és hozzátette:

„a vég valahol a kettő között lesz.”

Az államfő szerint amióta kudarcot vallott Ukrajna hónapokig tartó ellentámadása a terület visszaszerzésére, európai tisztviselők egyre gyakrabban beszélnek arról, hogy Kijevnek csekély esélye van arra, hogy visszaszerezze az elvesztett területek nagy részét. A nyilvánosság előtt azonban többnyire azt ismételgetik, hogy Ukrajna, és nem az Európai Unió vagy a NATO dönt az Oroszországgal való jövőbeli rendezés formájáról.

Petr Pavel a The New York Times-nak elmondta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki kezdetben kizárta a közvetlen tárgyalásokat Oroszországgal, a nyár folyamán finomított álláspontján, és utalt arra, hogy a tárgyalások novemberben megkezdődhetnek. Nem állt el azonban attól a követelésétől, hogy Oroszország vonuljon ki Ukrajna teljes területéről.

Csehország Lengyelországgal és a balti államokkal együtt elkötelezett támogatója Kijevnek, de

egyre nagyobb nyilvános nyomás alatt áll, hogy korlátozza a támogatását, és Ukrajnát az Oroszországgal való megegyezés felé terelje

– írja a lap.

Petr Pavel ugyanakkor elutasította azon politikusok – például Orbán Viktor magyar miniszterelnök – kezdeményezéseit, akik bírálják az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást, és azt akarják, hogy Kijev sürgősen követelje a békét, és hagyjon fel a források elvonásával, amelyeket szerintük jobban el lehetne költeni Európa belső szükségleteire. A cseh elnök ezeket a felhívásokat értelmetlennek nevezte és populizmusnak minősítette.

Petr Pavel a lapinterjú végén elmondta, hogy a védelem és a biztonság területén némi tapasztalattal rendelkező és Oroszországot ismerő emberként tudja, hogy nem lesz béke, ha Ukrajna leteszi a fegyvert. Véleménye szerint Oroszország továbbra is folytatná katonai tevékenységeit.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Cseh államfő: Ukrajnának reálisan kell látnia az Oroszországgal folytatott hábor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást