Nyitókép: Pixabay

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. szeptember 8. 16:55
Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.

A világ több pontján folyik a vita – pártállástól függetlenül – a mobiloknak a gyerekekre gyakorolt hatásáról. Svédország „a szabad világ” része, de most úgy tűnik, a polgárait felügyelő Kínához hasonlóan lesújt a gyerekek és kiskorúak mobilhasználatára. A nemzeti közegészségügyi hatóság most kiadott ajánlásai szerint kétéves korig a gyerekeknek nem kellene képernyő elé kerülniük, a tinik kütyühasználatát pedig maximum három órára kell limitálni naponta. Mivel ajánlásokról van szó, a szülőknek kell eldönteni, mire használják az eszközeiket a jelenlétükben – teszi hozzá a hatóság.

Ez az első alkalom, hogy Svédországban kiadták, hogyan kell szabályozni a képernyőidőt a gyerekek számára. A részletes ajánlásban az is szerepel, hogy 2-5 év között a kisgyerekek csak napi egy órán át játszhassanak mobileszközzel és hogy a 6-12 év közötti gyerekeknek is csak két órát engedélyezzenek. A nagykorúságig terjedő fennmaradó négy évben már három órára javasolják bővíteni a mobilképernyő előtt eltöltött időt.

Mindez hatalmas sokk lehet a svéd gyerekeknek, akik a statisztika szerint 9-12 éves korban átlagban négy, 12 éves kor felett pedig hét órát töltenek mobilozással (és ebbe még nem számolták bele a házifeladathoz használt mobilidőt).

„Túl sokáig hagytuk, hogy a képernyők és alkalmazások időt és figyelmet lopjanak el. Az ár – most már tudjuk – a jó közérzet. Tudjuk, hogy a digitális média árt az egészségnek, az alvásnak és fokozza a depressziót – mondta Jakob Forssmed szociális ügyekkel foglalkozó miniszter. – Ezek a korhatáros ajánlások fontos szerepet játszanak a gyerekek és a fiatalok, de szülők és gyámok támogatásában, hogy egészségesebb, tudatosabb és felelősebb módon használjuk a képernyőket és a digitális médiát. A gyerekek egészége fizeti meg a tech cégek profitjának az árát.”

A svéd közegészségügyi hatóság azt is javasolja, hogy lefekvés előtt a szülők ne engedjék a mobilozást és ne engedjék a gyerekek hálószobájába az eszközöket. Az ajánlások a felnőttekre is nyomást fejtenek ki, hogy mutassanak jó példát, amikor a mobilhasználatról van szó.

Mint a Guardian című lap tudósításában megjegyzi: az idén jelent meg egy francia tanulmány, amely szerint a háromévesnél fiatalabb gyerekeket semmilyen képernyő elé nem lenne szabad engedni és 11 éves korig nem kéne, hogy legyen saját telefonjuk. A francia iskolákban most 15 éves korig tartó mobiltilalommal kísérleteznek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást