Nyitókép: Drik/Getty Images

Elon Musk és Keir Starmer csörtéje: elkerülhetetlen a brit polgárháború?

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. augusztus 6. 16:35
Válaszolt a brit kormány Elon Musk megjegyzésére, a milliárdos szerint „elkerülhetetlen a polgárháború” a szigetországban. Azokra a bírálatokra vágott vissza, hogy például a tulajdonában lévő X közösségi médiumon szítják a brit földön kirobbant rendbontást.

A milliárdos techcézár nem vette jó néven, hogy a brit kormány és a média egy része a közösségi médiától is keményebb fellépést követelt az ott terjedő dezinformáció ellen. Illetékesek szerint hamis hírek vittek az utcákra a brit városokban példátlanul sok jobboldali és szélsőjobboldali tüntetőt, akiknek egy része gyújtogatott és összecsapott a rendőrökkel.

„Nincs alapja” Elon Musk megjegyzésének – válaszolt Keir Starmer brit kormányfő szóvivője az X néven ismert platform gazdájának szavaira. Musk Starmer ama bejegyzéséhez írt oda, miszerint „nem fogja tűrni a muszlim közösségek elleni támadásokat”. „Nem kéne az összes közösség elleni támadás miatt aggódni?” – írt vissza Musk. De ami még súlyosabb megjegyzés volt a részéről: azt írta, hogy Nagy-Britanniában „elkerülhetetlen a polgárháború”.

Három kislány közelmúltbeli meggyilkolása – bár az elkövetőnek nincs köze az iszlámhoz – dühös, muszlim- és bevándorlóellenes lázongáshoz vezetett több városban. Hétfőn már hetedik napja tartott a káosz, amikor Belfastban Molotov-koktélokkal hajigálták meg a rendőröket. A délnyugat-angliai Plymouth-ban bevándorlóellenes és magukat antirasszistának nevező tüntetők néztek farkasszemet. Az őket szétválasztó karhatalmiakat – jelentések szerint – „folyamatos erőszak érte”.

Birminghamben több száz muszlim – egyesek maszkban – vont védőgyűrűt egy helyi mecset és több kisbolt köré azon híresztelésre, hogy arra menetelnek majd a szélsőjobbosok. A tömeg egy része palesztin zászlókat lengetett, később pedig arra járó autókra és a média képviselőire is rátámadt.

Közben négy, muszlim többségű ország, Malajzia, Indonézia, Nigéria és az Egyesült Arab Emírségek, továbbá Ausztrália azt tanácsolta polgárainak: fontolják meg, hogy Nagy-Britanniába utaznak-e.

Keir Starmer brit miniszterelnök, bár bejelentette egy speciális karhatalmi erő felállítását és a bíróságok éjjel-nappali munkáját, egyelőre ellenáll a keményebb fellépést követelőknek. Ők a hadsereg bevetését és a parlament rendkívüli ülését akarják. Olyanok is vannak, akik szerint „terroristának” kellene minősíteni a bevándorlásellenes tüntetőket.

„Ez a kettős mércén alapuló rendfenntartás eredménye – mondta egy tüntető nő az AFP-nek. – Az embereknek elegük van abból, hogy azt hallják: szégyelljétek magatokat, ha fehér munkásosztálybeliek vagytok. Én büszke vagyok rá.”

Egy másik úgy fogalmazott, „a brit az nemcsak fehér; lehetsz fehér, ázsiai, fekete. Ez az alapértékekről szól. Lehet, hogy a southporti támadó nálunk született, de leszúrni három gyereket, és megsebesíteni tíz másik embert, nem brit dolog.” A feszültséget jól jelzi, hogy ezen kijelentésére egyesektől megkapta, hogy „nem igazi jobboldali”.

Közben a Canterbury érsek azt mondta: a jobboldali tüntetők „besározzák” a brit lobogót.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Musk és Starmer csörtéje "a brit polgárháború" kapcsán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást