Nyitókép: MTI/EPA/Adam Vaughan

Nagy változás jön a briteknél az erőszakos rendbontások miatt

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. augusztus 2. 12:37
A brit hatóságok a szokást megkerülve megnevezték a Southport városában három kislányt megölő tizenéves gyanúsítottat. Közben Keir Starmer miniszterelnök azt mondta: nem fogja hagyni a szélsőjobboldalnak, hogy zavargásokat szervezzen a tragédia miatt.

A Taylor Swift zenéjére tartott gyerekjóga-foglalkozáson mészárlást rendező fiatal nevét egy kivételes döntés nyomán adták ki. A három rendbeli gyilkossággal és gyilkossági kísérletekkel vádolt és hat nap múlva nagykorúvá váló feltételezett elkövető neve Axel Rudakubana.

A ruandai szülőktől származó, de brit születésű fiú egyik korábbi fényképét is közzétették. Ezen egy mosolygós, vékony, magas homlokú fiatal látható, vonásaiból látszólag semmi sem utalt arra, hogy ilyen borzalomra képes. Tette nyomán szélsőjobboldali tüntetők pusztítottak a városban, miután online terjesztett álhírek muszlim migránsnak állították be.

Rudakubana csütörtökön megjelent egy liverpooli bíróság előtt, ahol a bíró azt mondta: ha továbbra is betartanák a szabályt, hogy kiskorú elkövetők nevét nem szabad kiadni, akkor a dezinformáció tovább tüzelné az indulatokat. Érdekes módon

az ügyészek szólaltak fel megnevezése ellen és azt mondták, hogy autizmust mutattak ki nála és hogy „egy ideje nem volt hajlandó kilépni az utcára és kommunikálni a családjával”.

A fiú a pólóját a fejére húzva, előre-hátra ringatózva töltötte el az 55 perces meghallgatást.

Közben megszólalt Keir Starmer miniszterelnök is aki, a tizenéves fiú tettét követő szervezett tiltakozások miatt adott ki figyelmeztetést. Southportban több tucat rendőr sebesült meg, amikor egy dezinformációk által feltüzelt és a helyiek szerint máshonnan érkezett tömeg összecsapott velük a a helyi mecset elleni támadás során.

A kormányfő közölte: „semmilyen körülmények között sem engedi meg, hogy a brit utcákon megszűnjön a közrend” és azt mondta, hogy az ország a nyáron lázongások sorára számíthat.

A brit rendőrség és a hírszerző szolgálatok szerint a szélsőjobboldal és a hozzá nem kötödő huligáncsoportok a hétvégétől kezdve több rendbontásra készülnek. Maga a miniszterelnök is kóstolót kapott ebből, amikor a héten már a rezidenciája közelében csaptak össze tüntetők a rendőrökkel.

Starmer bejelentette, hogy

új rendőri egységet hoznak létre az erőszakos rendbontások megfékezésére.

Ezen keresztül a 43 brit rendőri erő könnyebben tudja megosztani hírszerzési információit. A Brit Közlekedési Rendőrség figyelni fogja az utazási kedv váratlan megugrásait, a tüntetéseken pedig arcfelismerő kamerákat vetnek majd be.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Megnevezték a southporti elkövetőt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást