Nyitókép: Gene J. Puskar

„Minden nap szekálták” Trump feltételezett támadóját, akinél robbanószert is találtak

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. július 15. 08:52
Az amerikai republikánus jelöltállító konvenció helyszínére indult el Donald Trump, aki ellen sikertelen merényletet kísérelt meg egy fiatal fegyveres szombaton. Az FBI szerint magányos támadó volt. Közben komoly bírálatok érték az elnöki testőrséget.

Mindössze pár centiméteren múlt, hogy Amerikában nem robbant ki nagyszabású erőszak, amely talán a világra is kihatott volna.

Donald Trump még nem hivatalos republikánus elnökjelölt fülét súrolta a golyó, viszont a hírhedt AR-15-ös gépkarabéllyal – megannyi amerikai vérengzés fegyverével – támadó fiatalember agyonlőtt egy Trump közelében álló nézőt és kettőt súlyosan megsebesített. A halott férfi egy egykori tűzoltóparancsnok volt, aki testével védte a családját.

A bűnüldöző szervek még mindig kutatják a 20 éves fegyvermániás, regisztrált republikánus szavazó, de a demokraták egyik szervezetének is pénzt adományozó Thomas Matthew Crooks indítékait.

A fiatalember egy idősek otthonában dolgozott, jelentések szerint egy

fegyvereket népszerűsítő YouTube-csatorna logójával díszített póló volt a holttestén.

Közben kemény bírálatok érik a Secret Service-t, a hivatalban lévő és volt elnököket védő testőri gárdát. Kiderült, hogy Crooks, akit egy mesterlövész ölt meg, gond nélkül felmászhatott fegyverével a Trump-gyűlés elkerített területén kívüli pajta tetejére, és onnan adott le célzott lövéseket.

  • Miért nem bizonyosodtak meg arról, hogy a környékbeli épületek nem jelentettek fenyegetést? – tették fel a kérdést a testületnek.
  • Hogy kerülhetett a támadó egy tetőre, ráadásul olyan helyre, ahonnan akadálytalanul tudott célozni?

A Secret Service szóvivője kissé hárítós módon azt mondta, hogy a támadó „kicselezte őket” – annak ellenére, hogy szemtanúk jelezték: egy fegyveres embert láttak egy tetőn.

Thomas Crooks 2021-ben egy demokrata kampányszervezetnek adományozott 15 dollárt. Korához képest szokatlan módon minimális volt az úgynevezett „digitális lábnyoma”, nem használta a közismert közösségi médiát.

Viszont a főként videojátékosok, de különböző radikális csoportok által is használt Discord-platfornon keresztül kommunikált. Egyik középiskolai osztálytársa szerint Crookst „minden nap szekálták” a kinézete miatt. Az otthonában tartott házkutatás idején pokolgépek készítésére használt anyagot találtak a hatóságok.

Közben a nyomozást vezető FBI „lehetséges hazai terrorcselekményként” tekint a Donald Trump elleni támadásra. Vezető illetékesek szerint nincs ok feltételezni,hogy „Crooks egy szélesebb hálózat része lett volna.” Arra sem találtak bizonyítékot, hogy mentális betegsége lett volna.

Joe Biden elnök, aki korábban azt mondta ellenfeléről, Donald Trumpról, hogy az az első naptól fogva diktátorként viselkedne, hangnemet váltott. Elmondta, hogy beszélt ellenfelével és „hálás, amiért jól van”, és „imádkoznak érte”. Hozzátette:

Amerikában a szavazóurnánál oldják meg az ellentéteket,

és felhívta honfitársait, hogy „nyugodjanak le”.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Trump feltételezett támadóját "minden nap szekálták"
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást