Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. július 2. 16:14
A cseh miniszterelnök szerint a cseh–szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.

A cseh és a szlovák kormány viszonya Petr Fiala cseh miniszterelnök márciusi döntése után romlott meg, amikor az Ukrajna támogatásában megmutatkozó eltérő vélemények miatt a cseh fél ideiglenesen leállította a cseh–szlovák kormányközi konzultációkat. A legfelsőbb cseh politikai vezetők külpolitikai kérdéseket érintő konzultációs találkozója után a prágai Hradzsinban Fiala kijelentette, nem sürgeti a kormányközi kapcsolatok újjáélesztését. „Robert Fico szlovák miniszterelnök az ellene elkövetett merénylet után még lábadozik, és jelenleg nem tudna részt venni egy ilyen találkozón, ezért nincs értelme foglalkozni ezzel a témával. Az együttes üléseken, konzultációkon kulcsszerepe van a kormányfőknek” – jegyezte meg Petr Fiala, hozzátéve, hogy ezt a témát a jelenlegi helyzetben tiszteletlenség lenne felvetni Robert Ficónak.

A cseh miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a cseh–szlovák kapcsolatok más területeken nagyon jók és szorosak, rendszeresek a konzultációk és a miniszteri találkozók, és a jó viszony fenntartása, illetve folytatása mindkét fél érdeke. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett Peter Pellegrini szlovák államfő múlt szerdai prágai látogatására. „Annak ellenére, hogy néhány külpolitikai kérdésben nem értjük meg egymást a szlovák kormánnyal, nem gyengültek meg jelentősen a kapcsolataink” – jegyezte meg Fiala.

Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke hangsúlyozta, hogy aggódik a szlovákiai helyzet miatt, mert a pozsonyi kormány Ukrajna ügyében tanúsított hozzáállása nem segíti előre a közép-európai régió fejlődését. Hozzátette, hogy a politikusok a találkozón egyetértettek abban, hogy a Szlovákiával való kapcsolatok Csehország számára prioritást élveznek, és azt szeretnék, ha tovább fejlődnének.

A találkozón Jana Černochová cseh védelmi miniszter elmondta, hogy a két ország védelmi minisztériuma közti együttműködésben nem volt változás. „A tárcaközti kapcsolatok ugyanúgy működnek, mint a múltban. A szlovák fél ráadásul továbbra is igényt tart rá, hogy megvédjük a szlovák légteret” – tette hozzá a cseh miniszter.

A cseh vezetők arra számítanak, hogy a NATO közelgő washingtoni csúcstalálkozóján megvitatják a szövetség viszonyát Oroszországhoz, és megerősítik az Ukrajnának nyújtandó támogatás folytatását. Petr Pavel államfő úgy véli, a NATO-nak a jövőben nagyobb szerepet kell vállalnia az Ukrajnának nyújtandó segítség koordinálásában. Csehország ezért továbbra is folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A cseh kormányfő nem sürgeti a cseh-szlovák kormányközi kapcsolatok újjáélesztés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást