Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata a szlovákiai balesetnek

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. június 28. 06:49
A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a csütörtöki szlovákiai vonatbalesetnek – közölte Paczolay Máté, a külgazdasági és külügyminisztérium szóvivője. A dél-szlovákiai Érsekújvárhoz közeli vasúti átkelőnél tegnap délután autóbusszal ütközött össze egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, a balesetben a legfrissebb információk szerint hét ember meghalt, öten pedig megsebesültek – közölte a szlovák mentőszolgálat.

A tragédia csütörtökön délután öt órakor egy sorompóval és fényjelzéssel ellátott vasúti átkelőnél történt. Az autóbuszt kettészakította az ütközés, felborult és kigyulladt, a vonat mozdonya is kiégett. Az Érsekújvárból Koltára tartó menetrend szerinti buszjáraton nyolc utas volt, a Prágából Budapestre tartó gyorsvonattal körülbelül kétszázan utaztak.

A mentőegységek autókkal és helikopterekkel siettek a sérültekhez. A mentést azonban nehezítette, hogy a szerdai özönvízszerű eső miatt a legközelebbi, érsekújvári kórházban nem tudták fogadni a sérülteket, így azokat a pozsonyi, a lévai, a nyitrai és a révkomáromi kórházba szállították. A legelső hírek négy halálos áldozatról szóltak, a hajnali fél egykor kiadott jelentés szerint viszont hétre emelkedett a halottak száma.

A helyszínelés és a nyombiztosítás csütörtökön este is zajlott, közlekedési szakértők és nyomozók bevonásával, a környéket pedig rendőrkutyákkal fésülték át. Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter azonnal a baleset helyszínére ment, ahol a késő esti órákban azt mondta, még nem sikerült azonosítani a baleset halálos áldozatait. Sajtóinformációk szerint az autóbusz szabályosan várakozott az átkelőnél, akkor indult el, amikor felnyílt a sorompó és fehérre váltott a fényjelzés, viszont a vonat is ekkor érkezett az átjáróhoz. „Az autóbusz sofőrje nincs életveszélyes állapotban, viszont őt is kórházba szállították” – tájékoztatott a belügyminiszter, hozzátéve, mindent megtesznek azért, hogy kivizsgálják a baleset körülményeit.

Matúš Šutaj Eštok a közösségi médiában közzétett bejegyzésében óvatosságra szólította fel az embereket, rámutatva, hogy egy századmásodperc alatt is örökre megváltozhat az életük. „Legyen ez a szomorú eset emlékeztető mindannyiunk számára, hogy figyeljünk a közlekedés biztonságra a vasúti átkelőknél is” – írta Matúš Šutaj Eštok, és köszönetet mondott a mentőalakulatoknak. Peter Pellegrini államfő szintén a közösségi oldalán fejezte ki részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. „Bárcsak a jövőben az ilyen katasztrófák elkerülnék Szlovákiát” – írta a brüsszeli uniós csúcson tartózkodó szlovák elnök.

A balesetet szenvedett vonat utasait pólóbuszokkal szállították Párkányba, az útszakaszt lezárták, és a vasúti közlekedés egész este szünetelt. A Szlovák Vasúttársaság éjfél után a közösségi hálón arról tájékoztatott, hogy várhatóan pénteken hajnalban újra indul a közlekedés az egyik vágányon.

Három héttel ezelőtt Csehországban történt hasonlóan súlyos baleset, amikor tehervonattal ütközött a RegioJet magántársaság Prágából Kassára tartó járata Pardubicében. Abban az ütközésben négyen vesztették életüket, és több tucat utas megsérült.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata a szlovákiai balesetnek
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást