Nyitókép: MTI/EPA/Adam Vaugham

Ezért aggasztja a várt nagy győzelem a Munkáspárti vezért

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. június 22. 10:00
Az előrejelzések rendre a brit Munkáspárt elsöprő győzelmét jósolják a július 4-i választásokon. Keir Starmer, a miniszterelnökjelölt azonban aggódik – a tizenéves gyerekei miatt. Felesége pedig távol tartja magát a kampánytól.

Sir Keir Starmer, a Labour vezére jelenleg egy családi házban él London Camden kerületében feleségével és két tizenéves gyerekükkel, egy 15 éves fiúval és egy 13 éves lánnyal.

A fiatalabb turisták általában a helyi punkokról, a piacról és a pubokról ismerik Camdent, ahol életében Amy Winehouse énekesnővel is össze lehetett futni.

A kerületnek azonban vannak csendesebb, középosztálybeli utcái és itt él az egykori brit főügyész és a brit egészségügyi szolgálatban dolgozó felesége, Victoria.

Az otthon az átlag brit családi ház árának hatszorosába kerül (a Hello magazin szerint 1,75 millió fontba) így érthető hogy ragaszkodnak hozzá.

„Ha megtörténik, nem akarok elkötözni” – mondta Victoria a Munkáspárt várható győzelméről.

Pedig a szokás ezt diktálja, a miniszterelnök és családja a Downing Street 10-ben található kormányfői rezidencián él.

A tini gyerekeit megzavarhatja a túl sok figyelem

A költözésben valószínűleg sikerül majd megegyezniük, de Starmer aggódik, hogy hogyan fogják bírni az új környezetet. A pártvezér többször elismerte, hogy elgondolkodott azon, mi lesz a gyerekeivel.

„Egy fontos életkorban járnak, ki fog hatni az életükre, aggódom... különösen, hogy annyi sértegetés ömlik online a politikusokra. Azon gondolkodom, hogyan fogom megóvni a családomat”

- mondta.

A nevük titok... de meddig?

A 61 éves politikusnak eddig sikerült titokban tartania a gyerekek nevét, felesége pedig ahelyett, hogy élvezné a rivaldafényt, inkább a háttérben marad.

„Victoria lehet, hogy nem kereste ezt, de központi szerepet játszik a tervben. Sokáig vártunk 2024-re. Nagyon örülök, hogy végre eljött” – mondta Starmer, hozzátéve:

„akarom ezt a harcot, egyetlen dolog miatt nem tudok aludni, és az a gyerekeim jövője. Nem akarjuk, hogy nyilvánosságra kerüljön a nevük. Nem fényképezkedünk velük és a helyi iskolába járnak”.

Nehéz elképzelni, hogy a híresen rámenős brit paparazzók ne kapnák le a gyerekeket valahol, akiket aktvisták azután beazonosíthatnának. Hacsak a karrierje nagy részét a jogászi szakmában töltő Starmer ki nem talál valami jogi formulát.

Három Gáza-párti huszonéves fiatalt már elítélt a bíróság, mert a Starmer-otthon előtt feszítettek ki egy molinót, a "Starmer, állítsd le az emberölést" felirattal. Victoria Starmer - akinek lengyelországi zsidó származású volt az édesapja, édesanyja pedig áttért a hitre - jelentések szerint émelygett a történtek miatt és előfordulhat, hogy ezért is kerüli a nyilvánosságot.

Starmert közben a radikálisabb Gáza-párti aktivisták azzal vádolják, hogy "asszisztál a népirtáshoz", mert nem hajlandó szankciókat kilátásba helyezni Izraellel szemben. Míg elődje, az antiszemitizmussal vádolt Jeremy Corbyn a múltban "barátnak" nevezte a Hamászt és a Hezbollahot, addig Starmer igyekezett letörni az antiszemita megnyilvánulásokat a pártban. Emiatt további tiltakozásokra számíthat.

A vonakodó First Lady

Amikor Sir Keir három hete hazatért az első televíziós vitáról, ahol riválisa, Rishi Sunak miniszterelnök tőle szokatlanul keményen és hatékonyan támadta – annyira, hogy a nézők szerint gyengén szerepelt – a felesége volt az, aki először a fejére koppintott. Politikai bennfentesek „vonakodó First Lady-nek” nevezik Victoriát, de hozzáteszik: a kulisszák mögött ő a férje legközelebbi tanácsadója. Starmer egy dologban nem hallgatott szintén jogász végzettségű feleségére:

Victoria azt mondta a politikába csak 52 évesen belépő férjének, hogy maradjon inkább ügyvéd, kiszámítható fizetéssel.

Ő maga viszont nem akarja feladni a munkáját a kórházban és az érettségire készíti fel a fiukat.

Starmer és a nyilvánosságot kerülő párja ugyanakkor egy bizonyos személy kedvéért félretette az elveit: ahogy Londont is elérte a hétvégén a Taylor Swift-mánia (és az Eras koncertturné), közös fotót tettek fel az X-re az első koncertről, a Wembley stadionból - amit a lelkes "Swiftie" hírében álló Rishi Sunak nagyon megirigyelhet.