Nyitókép: Pixabay

"Szeretnék megnyugtatni mindenkit..." - Minden szempár a pozsonyi Duna-parton

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. június 4. 18:58
Csütörtök este tetőzhet a Duna, kedd hajnalban átlépte a 660 centis vízszintet.

Kedden a hajnali órákban átlépte a 660 centiméteres vízszintet a Duna Pozsonynál a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet adatai alapján. A fővárosban a Tűzoltó- és Mentőszolgálat felkészült az elmúlt napokban lehullott és még várható jelentős mennyiségű eső miatti árhullám elleni védekezésre. A szlovák környezetvédelmi miniszter válságstábot hívott össze Bősön a folyó emelkedő vízszintje miatt.

A Duna felső vízgyűjtőterületén további esőzések voltak, az elmúlt 24 órában területi átlagban 10-18 milliméter eső hullott. A legfrissebb előrejelzés szerint Passau felett további 5-20 milliméter, lejjebb további 20-25 milliméter csapadék valószínű az elkövetkező 48 órában. A folyó vízszintje Passauban kedd reggelre meghaladta a 970 centimétert.

Szlovákiában jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Pozsonyi és a Dunaszerdahelyi járásban is.

Kedd reggel a dévényi állomáson 618 centiméteres, a fővárosban pedig egész pontosan 668 centiméteres vízszintet mértek. Pozsonyban a folyó az éjjeli órákban előreláthatólag átlépi a másodfokú árvízvédelmi készültség szintjét 755 centiméteres vízmagassággal, csütörtök reggelre pedig a nyolc métert is. A tetőzés csütörtök estére várható. Dévényújfalunál kedd reggel a Morva folyó is átlépte az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét 490 centiméteren.

Pozsony már készül az emelkedő vízszintre. Az előző napokban a Tűzoltó- és Mentőszolgálat emberei koordinációs árvízvédelmi gyakorlatot hajtottak végre. Ennek részeként gyakorolták a Pozsony árvízvédelmének részét képező mobil gátak telepítését, valamint a homokzsákok elhelyezését. A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat folyamatosan figyelemmel követi a Duna szintjének alakulását. Jozef Moravčík vezérigazgató közölte, hogy a Duna-mentén élők nem kerülnek veszélybe az áradás miatt.

Tomáš Taraba szlovák környezetvédelmi miniszter kedden mégis válságstábot hívott össze, illetve ellenőrzőnapot jelentett be a bősi vízerőműnél. A válságstáb célja, hogy lépéseket tegyen a lakosság biztonsága érdekében a megnövekedett árvízveszéllyel kapcsolatban.

„Szeretnék megnyugtatni mindenkit, aki a Duna közelében él, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy minimalizáljuk a folyó szintjének emelkedése által a tulajdonukra, illetve az egészségükre gyakorolt lehetséges következményeket” – nyilatkozta Taraba.

A környezetvédelmi miniszter hozzátette, Bősön jelenleg mind a nyolc villamosenergia-termelő turbina üzemképes, ezáltal sikerült megnövelni a Duna vízhozamát, ez pedig lehetővé teszi, hogy a víz gyorsabban elfolyjon a területről. A tárcavezető szerint ennek gazdasági előnyei is lehetnek. Azt mondta, Közép-Európa felett jelenleg borult az égbolt és alacsony a légmozgás, ami miatt megnövekedett az elektromos áram ára. A bősi vízerőmű működésének köszönhetően csak az elkövetkező két napban hárommillió eurós, azaz közel 1,2 milliárd forintos bevétellel számol az államkassza.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pozsonynál csütörtök este tetőzhet a Duna
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást