Nyitókép: Euan Cherry/Getty Images

Skót „feljelentős” törvény: nem marad kapacitás az erőszakos bűncselekmények kivizsgálására

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. április 16. 07:43
A skóciai rendőrség nem tudja feldolgozni a sok feljelentést, ami az új gyűlöletbeszéd-törvény miatt érkezik be. Ezért a lopásokra vagy a szexuális támadásokra sem tudnak rendesen odafigyelni – mondták el rendőrök az új „feljelentős” törvény kapcsán.

Skóciában húsvéthétfőn lépett érvénybe az úgynevezett gyűlöletbeszéd-törvény, amely jobban bünteti a hatóságok szerint „az előítélet motiválta bűncselekményeket”. A törvényt részben az utóbbi években heves vitát kiváltó transzaktivizmus szülte, illetve a skót törvényhozóknak az a véleménye, hogy a transzneműek ellen gyűlöletkampányt folytatnak, például az olyan feministák, mint a Harry Potter-könyvek szerzője, J. K. Rowling.

Az ő érvelése az, hogy szerinte a „transznők” nem nők, hanem biológiai férfiak – ami az aktivisták szerint kimeríti a „helytelen nemmeghatározás” tettét. Amiről azonban nem világos, hogy gyűlölet-bűncselekmény-e. Ezt a rendőrségnek kell vizsgálnia és Rowling arra szólította fel a hatóságokat, hogy „legyenek a vendégei”, indítsanak ellene nyomozást.

A törvényben van módosítás a „rasszista gyűlölet szítása” nevű, már jogilag kodifikált tett kérdésében is. Ez is büntethető lesz immár, még akkor is, ha a hozzá vezető viselkedésben „nem volt egyértelmű szándékosság”. Tehát egy nem polkorrekt vicc alapján is.

A konzervatív Telegraph című lap szerint skóciai rendőrségi adatok azt mutatják, hogy a hatóság egyre több bolti lopást, szexuális támadást és autólopást nem vizsgál ki, mert „elárasztották” a gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos feljelentések.

Csak a törvény hatályba lépése utáni héten nyolcezer ilyen feljelentés érkezett – miközben 2020-21-ben, egy év alatt, összesen 6927.

Ha folytatódik a trend, akkor tízszer több lesz az ilyen panasz, mint a garázdaság miatti feljelentés. „A skót rendőrség nyilvánosan vállalta, hogy a gyűlölet-bűncselekményről szóló bejelentéseket minden esetben kivizsgálja” – idézte a lap David Threadgoldot, a Skót Rendőri Szövetség elnökét. „Ezzel olyan helyzet áll elő, amivel jelenleg nem tudunk megbirkózni. Rendőröket hívtak vissza, hogy túlórázzanak, mert egyszerűen kezelhetetlen a helyzet” – tette hozzá.

2023-ra valamelyest javult a skót rendőrség úgynevezett összesített „lezárási rátája”, amely sikeresen megoldott ügyekről szól. (A szám 53,3 százalék). Viszont 2011 óta drámaian visszaesett az egyes bűncselekményfajták, például a nemi erőszak, autólopás, fenyegető magatartás vagy erőszakos támadás felderítési aránya.

Most, hogy egy hét alatt nyolcszor annyi gyűlölet-bűncselekményt jelentettek, mint erőszakos támadást, felmerül, hogy a rendőrségnek nem lesz elég kapacitása az ügyek megoldására. Rendőri vezetők figyelmeztettek:

egyesek személyes bosszúra vagy politikai haszonszerzésre használhatják fel a lehetőséget.

Mindeközben a rendőrök kétórás kiképzést kaptak az ilyen ügyek kezelésére, és megkövetelik, hogy felmérjék: mi fontosabb, a szólás szabadság vagy az állítólagos tett.