Nyitókép: Patrick van Katwijk/Getty Images

A dán királynő a fia playboy múltja miatt léphetett

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. január 3. 17:33
Dániában az év meglepetése volt II. Margit királynő váratlan, szilveszteri lemondása. Egyesek szerint mindez azért történt, hogy megmentse fia, a trónörökös házasságát.

A közkedvelt, és a világ legrégebb óta uralkodó királynője, II. Margrethe – Margit – szilveszterkor nagy meglepetést keltett, amikor „dobott egy Jelcint”. Az orosz elnök 1999. utolsó napján jelentette be lemondását és azt, hogy Vlagyimir Putyint akarja látni utódjaként, a többi pedig történelem. A dán uralkodó döntése is az, mert 500 éve nem volt példa ilyesmire a skandináv királyságban.

A világpolitikára inkább „puha erővel” ható Dániában az 55 éves, négygyerekes és négy nyelven beszélő apa, Frederik – Frigyes – koronaherceg ül a trónra egy januári ünnepségen. Frigyes az 1990-es években a „bulizós hercegként” vonult be a köztudatba, de később, az Aarhus és Harvard Egyetemen töltött évei során „megkomolyodott” – írta róla a Sky News.

De kérdés, hogy mennyire, mivel egyesek szerint egy afférba keveredett, ami árthat a monarchiának.

Pedig a herceg felelősebb magatartására utalt, hogy a királyi testőrségben is szolgált, majd flottaparancsnok volt és ezredesi rangot kapott a légierőben.

Az elmúlt években, Margit királynő megromlott egészsége miatt is, Frigyes még többet vállalt magára, de emellett maradt ideje arra, hogy a rockzenét kedvelő királyi sarj koncertekre, fesztiválokra és sporteseményekre látogasson.

Sajtóhírek szerint azonban nincs minden teljesen rendben körülötte: azt követően, hogy egy spanyol magazin, a Lecturas képeket hozott le, amiken az látható, hogy egy mexikói színésznő társaságában járta Madrid utcáit, látogatott el egy Picasso-kiállításra és még együtt vacsoráztak is,

elterjedt, hogy viszonya lehet Genoveva Casanovával.

A magazin fotói szerint a koronaherceg a vacsorameghívás utáni reggelen távozott a 18. századi nagy csábító vezetéknevét viselő hölgy lakásából. A 47 éves celeb azonban tagadta, hogy viszonya lett volna a főrenddel.

Ezek után karácsonykor Frigyes ausztrál származású felesége, Mary hercegnő férje nélkül utazott haza a családjához. Mindennek nyomán a dán királyság ügyeivel foglalkozó kommentátorok azon spekulálnak, hogy Margit királynő lépésének célja: megmenteni a fia házasságát azzal, hogy a párból uralkodói párt csinál.

„Előfordulhat, hogy a királynő azért lépett, mert elborzasztotta a lehetőség, hogy széteshet a házasság és elveszítheti Maryt. Ez nagy gondokat okozott volna, mert mindig is értékesnek tartotta a menyét” – mondta Phil Dampier, a dán királyság ügyeivel foglalkozó író. „Teljesen váratlanul történt a dolog, sok dánt sokkolt” – tette hozzá. „Ugyan a 83 éves királynőnek volt egy hátműtétje, de elfogadható az egészségi állapota. Lehet, hogy aggódik, hogy a fia visszatér a playboy múltjához” – mondta az író.

Felmérések szerint a dánok 80 százaléka támogatja a monarchia intézményét. II. Margit 52 év után, január 14-én adja át a trónt fiának.