Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Két terroristát is kiszűrt a szlovák rendőrség a migránsok ellenőrzése során

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2023. szeptember 5. 12:07
Két terroristát is kiszűrt a szlovák rendőrség az illegális migránsok ellenőrzése során, tájékoztatott Hamran István, Szlovákia országos rendőrfőkapitánya, hozzátéve, hogy a rendkívüli helyzet miatt nem lehet őket kiutasítani az országból. Zuzana Čaputová szlovák államfő közölte, hogy beszélni fog Novák Katalinnal a migráció ügyében.

Az illegális bevándorlók hirtelen megnövekedett száma miatt rendkívüli helyzetet hirdettek a hétvégén Szlovákiában, a Magyarországgal határos Nagykürtösi járásban. Hamran István Szlovákia rendőrfőkapitánya hétfői sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a rendőrség továbbra sem tapasztalt semmilyen bűncselekményt a Szlovákiában tartózkodó migránsok részéről.

Rámutatott, hogy az illegális migráció jelentősen megnőtt egész Európában, de a szlovák rendőrség felügyeli a helyzetet, és a migránsok személyazonosságát az adatbázisok segítségével is ellenőrzik. „Az egyetlen állam vagyunk, amely minden egyes illegális migránst nyilvántartásba vesz” – szögezte le. A folyamat végén a szír és az afgán állampolgárokon kívül adminisztratív módon mindenkit ki lehet utasítani. „Az ő kiutasításuknak adminisztrációs akadályai vannak, mivel országukban háború dúl, ezért nem lehet őket kiutasítani Szlovákia területéről.”

Hamran István közölte, az ellenőrzések során két terroristát is kiszűrt a rendőrség. Elmondta azt is, hogy a schengeni kódex miatt lehetetlen lezárni a szlovák-magyar határt, emellett a rendőrségnek megfelelő eszközei és kapacitásai sincsenek erre. Bejelentette viszont, hogy a szlovák és a magyar rendőrség múlt héten aláírta az együttműködési megállapodás kiegészítését, mert a szlovák fél eddig nem vehetett részt Magyarország teljes területén a migráció ellen hozott intézkedések végrehajtásában.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök súlyos problémának nevezte az illegális migrációt, de úgy véli, hogy nincs ok a pánikra. „Ez nemcsak Szlovákiában, hanem egész Európában súlyos probléma, de Szlovákia nem célország az itt tartózkodó migránsok számára” – tette hozzá az államfő, és közölte, hogy

beszélgetést kezdeményez Novák Katalinnal, mivel számos migráns Magyarországról érkezett Szlovákiába,

és minden gond nélkül jutottak át a határon. Ennek kapcsán meglepőnek nevezte, hogy Magyarország augusztus elejéig, két és fél hónap alatt közel 1400 embercsempészt engedett szabadon a börtöneiből.

Ódor Lajos miniszterelnök hangsúlyozta, hogy európai megoldásokat kell keresni az illegális migráció kezelésére. „A kormány mindent megtesz azért, hogy a lakosságot lehetőleg ne érintse túlságosan a probléma, ha lehet, a migránsáradat elkerülje a településeket, további kapacitásokat vonjanak be, és emberséges módon segítsék a bevándorlókat – mondta hétfőn Komáromban a kormányfő válaszul a politikai pártok felhívására, hogy fokozzák azokat az erőfeszítéseket, amelyekkel az ország déli járásaira nehezedő illegális migrációt kezelik. Az illegális migráció kérdésével várhatóan szeptember 7-én, csütörtökön, a parlament rendkívüli ülésen foglalkoznak a képviselők.