Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Szlovák rendőrkapitány: meg kell erősíteni az EU külső határainak védelmét

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2023. június 23. 18:53
Hamran István cáfolta azokat az információkat, hogy minden menekült szíriainak vallja magát, így egyiküket sem tudják kitoloncolni.

"Az Európai Unió külső határainak védelmét kell megerősítenünk, a munkában már részt vesznek a törökök, az osztrákok, a csehek, a szlovákok és a magyarok” – jelentette ki az illegális migráció kapcsán Révkomáromban Szlovákia országos rendőrfőkapitánya.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a szlovák rendőrség nem tudja lezárni a 655 kilométeres szlovák-magyar határt, és nem is lenne értelme. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a szlovák rendőrség intézkedéseket vezetett be, ilyen például a közös járőrözés a vonatokon és Magyarország határ menti régióiban.

"Ígéretet kaptunk a magyar féltől, hogy minden illegális migránst, akit a területén veszünk őrizetbe, visszaszállítanak Szerbiába" – tette hozzá Szlovákia magyar származású rendőrfőkapitánya. Leszögezte:

ezek az intézkedések nem terhelik le a szlovák rendőrséget, és segítenek annak megakadályozásában, hogy illegális migránsok lépjenek az ország területére.

Megjegyezte, hogy míg a magyar-szerb határon napi 600-700 menekültet fognak el, Szlovákiában heti 650 volt az észlelt bevándorlók átlaga januártól májusig.

Szerinte a szlovák-magyar határon bevezetett ellenőrzések adminisztratív terheket jelentenének a rendőrség számára. "Minden illegális bevándorló adatait be kell vinni a rendszerbe, és ha megállapítjuk, hogy valaki Szíriából érkezett, úgyis el kell engednünk, ők pedig folytatják az útjukat Németország felé, hogy csatlakozzanak a családjaikhoz" – tette hozzá.

A rendőrkapitány cáfolta azt a téves információt, hogy minden menekült szíriainak vallja magát, így egyiküket sem tudják kitoloncolni. Szerinte valóban vannak ilyen esetek, ám csak az összes eset 20 százalékát teszik ki, ráadásul a rendőrség nagy biztonsággal meg tudja állapítani egy menekültről, hogy szír-e vagy sem. Ezt kihallgatásokon teszik meg, a rendőrségi tolmácsok a beszélt dialektus alapján tudják megállapítani a menekültek hovatartozását. Ráadásul minden migránst ellenőriznek az Interpol adatbázisában és a Schengeni Információs rendszer nyilvántartásában:

a múltban már kiszűrtek olyan embereket, akiknek közük lehet terrorszervezetekhez, őket fogva tartják.

A rendőrfőkapitány kitért egy révkomáromi nő esetére is, akit a közösségi médiában elterjedt hírek szerint három migráns zaklatott a városban. A rendőrség kiderítette, hogy a nő a rendőrség segélyvonalát hívta fel azzal, hogy migránsok bukkantak fel, valójában azonban követte és a mobiltelefonjával próbálta lefényképezni őket. A migránsok észrevették, elindultak felé, mire a nő beszaladt egy üzletbe. A migránsok nem mentek utána, hanem egy ideig az úton várakoztak, majd távoztak.

A főkapitány hozzátette: rendkívül veszélyes az illegális migráció kapcsán a téves információk terjesztése regionális és országos szinten egyaránt. "Az illegális migránsok az elmúlt két évben nem követtek el egyetlen bűncselekményt sem Szlovákiában, amiről a rendőrségnek tudomása lenne. Mindössze két szabálysértést regisztráltunk" – szögezte le az országos rendőrfőkapitány.