Nyitókép: Pixabay

Nem kell hozzá nagy jóstehetség: a pokol vár most Prágára

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2023. június 7. 12:44
A múlt heti budapesti Európa-liga-döntő után szerda este egy másik közép-európai fővárosban, Prágában is döntőt játszanak, mégpedig a Konferencia-liga döntőjét. A különbség az, hogy míg a Puskás Arénába 65 ezren férnek be, addig a mai finálénak otthont adó Eden stadionba csak 18 ezren. Márpedig az olasz Fiorentina és az angol West Ham szurkolói ennél jóval többen szeretnének bejutni a mérkőzésre, ezért kemény éjszaka elé néz a cseh főváros.

Nemcsak a szurkolók, hanem a rendőrség is napok óta készültségben van Prágában. Szerdán rendezik a cseh fővárosban az Európa Konferencia Liga döntőjét az olasz Fiorentina és az angol West Ham United között. Pikáns párharcra számíthatnak nemcsak a csehek, akik mindkét csapat keretében képviseltetik magukat, hanem mindkét klub hűséges hazai szurkolói is. Körülbelül 25 ezer olyan szurkolót várnak Prágába, akiknek még jegyük sincs a találkozóra. A rendőrség ezért már napokkal a döntő előtt különleges intézkedéseket foganatosított.

„A készenléti rendőrség, a közlekedésrendészet, az idegenrendészet és a bűnügyi szolgálat több száz tagja vesz részt a biztonsági intézkedésekben, amelyek fő célja az egész rendezvény zavartalan lebonyolítása. Emellett

a konfliktusellenes csoport, a különleges és a regionális rohamosztag tagjai a lovas kollégákkal, a kutyavezetőkkel és a légi szolgálattal együtt is szolgálatot teljesítenek”

– tájékoztatott a rendőrség, amely nem akarja alábecsülni a helyzetet.

A mérkőzésre minden belépőjegy elkelt, de a legtöbb szurkoló nem fér be a Slavia Praha futballklubnak otthont adó Eden Arenába, amely egy kapacitásmentességnek köszönhetően kapta meg a rendezés jogát. A jegyek iránti kereslet messze meghaladta a kínálatot, a 18 ezer férőhelyes stadionba az olasz és az angol klub drukkerei mindössze 5-5 ezer jegyet kaptak. Becslések szerint akár 20 ezer West Ham-drukker is érkezhet Prágába, és csupán valamivel kevesebb olasz Firenzéből. Őket már kedden látni és hallani lehet a főváros utcáin és kocsmáiban.

A rendőrségnek nemcsak a stadion környékén, hanem a két szurkolótábor számára kialakított fanzóna helyszínén is lesz majd dolga.

Délelőtt 10 órakor a West Ham Letnán és a Fiorentina Výstavištěn lévő szurkolói zónái is megnyitottak.

„Tekintettel a két csapat szurkolóinak várhatóan több ezer fős létszámára, a nap folyamán közlekedési bonyodalmakra lehet számítani ezen zónák környékén” – tájékoztatott Jan Rybanský rendőrségi szóvivő, hozzátéve, hogy a stadion környékét már reggeltől lezárták, és az aréna körüli utcákban leállt a tömegközlekedés.

A jegyüzérek is megérezték a lehetőséget. Amikor az UEFA április végén elindította a jegyértékesítést, négy árkategóriát határozott meg 25 eurótól 125 euróig. Most ennek a többszöröséért árulják őket. A legdrágább belépőjegyeket több mint százezer koronáért, azaz 1,5 millió forintot is meghaladó összegért kínálják. Két hely a VIP skyboxban frissítőkkel együtt több mint 400 ezer koronába, vagyis 6 millió forintba kerül. Petr Šedivý, a mérkőzés szervezőcsapatának tagja az idnes.cz hírportálnak elmondta, hogy a jegyek értékesítése és forgalmazása teljes mértékben az UEFA hatáskörébe tartozik. Figyelmeztette a szurkolókat, hogy ne vásároljanak jegyeket hivatalos forrásokon kívül.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
25 ezer olyan szurkolót várnak Prágába
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást