Nyitókép: McKlin/Getty Images

Svéd és német páncélosokkal erősíti fegyverarzenálját Csehország

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2023. május 25. 16:46
Az önálló Csehország eddigi történetének legnagyobb értékű fegyverbeszerzését hagyta jóvá Petr Fiala kormánya. Prága 985 milliárd forintnak megfelelő összegért 246 darab CV90 típusú lövészpáncélost vásárol Svédországtól. A kabinet felhatalmazta továbbá a védelmi minisztert, hogy kezdjen tárgyalásokat Németországgal a Leopard 2A8 harckocsik beszerzéséről.

A cseh védelmi tárca eredetileg 210 darab lánctalpas gyalogsági harcjárművet szeretett volna megvásárolni a hadsereg számára, s ezért 51,7 milliárd koronát, vagyis mintegy 853 milliárd forintot fizetett volna Svédországnak, de a fegyverek egyre emelkedő ára miatt ezt az üzletet már nem tudta nyélbe ütni. A két fél közti megállapodás így egy svédek által felajánlott módosítással jött létre: további 36 harcjárművet ugyanis csökkentett áron adtak el a cseheknek. Jana Černochová cseh védelmi miniszter bejelentette: a páncélosokat cseh–svéd kormányközi szerződés útján szerzik be.

A dokumentumban Svédország garantálja, hogy a lövészpáncélosok legyártását legalább 40 százalékban cseh cégekkel végezteti el. Amennyiben ezt a svédek nem tartanák be, büntetést kell majd fizetniük. A cseh állami hírügynökség értesülései szerint az üzletbe bevont mintegy 30 cseh cég nagy része már alá is írta együttműködési megállapodását a svéd partnerekkel. Az első harcjárműveket 2026-ban veheti át a hadsereg, a megegyezés értelmében 2030-ig az összes járművet át kell adni.

„A jelenlegi biztonsági helyzetben a védelem megerősítése és a hadsereg fegyverarzenáljának korszerűsítése abszolút prioritás, és örülök, hogy ezt konkrét lépésekkel sikerül elérnünk” – fogalmazott Petr Fiala cseh kormányfő.

Pål Jonson svéd védelmi miniszter elmondta, hogy

a CV90 egyike az egyik legkorszerűbb és legelismertebb gyalogsági harcjárműveknek a világon.

A lövészpáncélosnak kiváló mozgékonyságot és kezelhetőséget biztosít az alacsony zajszintű erőforrás, valamint a különleges futómű és felfüggesztés. Ez lehetővé teszi a jármű számára, hogy hatékonyan mozogjon a különböző terepeken. A harcjármű személyzete 3 fő, és további 7-8 katonát képes szállítani, illetve azok harcát támogatni. A svéd miniszter hozzátette, hogy a gyalogsági harcjármű rendszeresítése a cseh hadseregben a NATO egészének megerősítéséhez is hozzájárul.

Jana Černochová, a cseh védelmi tárca vezetője is jelentős mérföldkőnek nevezte a megállapodást egy nehézdandár felállításának és Csehország védelmi képességeinek megerősítése szempontjából. Bejelentette továbbá, hogy

a cseh kormány csatlakozik a német kabinet azon tervéhez, hogy vásárol a Leopard harckocsik legújabb, 2A8 verziójából.

A cseh kormány azzal számol, hogy a közös német–cseh beszerzés által jobb árat, gyorsabb szállítást és jobb szervizt kaphat a német gyártóktól – fejtette ki a védelmi miniszter. Csehország az Ukrajnának nyújtott segítségért cserébe a közelmúltban 14 Leopard 2A4 típusú harckocsit kapott Németországtól. Ezekből eddig három érkezett meg Csehországba, és már nincs semmi akadálya annak, hogy szolgálatba állítsák azokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Svéd és német tankokkal erősíti fegyverarzenálját Csehország
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást