Nyitókép: MTI/AP/Brit parlament/Jessica Taylor

Hiába esküdözik a Szentírásra Boris Johnson, még parlamenti mandátuma is veszélyben van

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. március 23. 21:40
"Nem hazudtam" – hajtogatta egy parlamenti bizottság előtt Boris Johnson volt brit kormányfő, amikor a karanténsértő kormánypartikról faggatták. Johnson képviselői mandátumát akár fel is függeszthetik, ami időközi választásokhoz vezetne a kerületében.

Paprikás volt a hangulat a brit parlament Mentelmi Bizottságában, ahol Boris Johnson volt miniszterelnököt hallgatták meg a Partygate néven elhíresült botránysorozat kapcsán.

A szerdai meghallgatás azzal a már a briteknél is ritka jelenettel indult, hogy Johnson megesküdött a Jakab király Bibliára, majd közölte "szívemen a kezem, nem hazudtam a parlamentnek, a nyilatkozataimat jóhiszeműen tettem, annak alapján, amit akkor tudtam és hittem".

A bizottság, amelyet a rivális Munkáspárt egyik veterán politikusa, Harriet Harman vezet - de amelyben többségben vannak a konzervatívok - ugyanis arra kényszerítette Johnsont, hogy nézze meg a Partygate-botrány során tett parlamenti felszólalásait.

Egy ponton a szokásos "a legdurvább bírálatot is hagyom elmenni mellettem" johnsoni módszert feladva

láthatóan idegessé vált

és "komplett nonszensznek" nevezte, amikor megkérdezték tőle: miért nem kért tanácsot vezető beosztottaktól, hogy egyes hivatali összejövetelek megsérthetik-e a karanténrendelkezéseket?

Harman erre visszakérdezett:

"Ha én 100-zal száguldok és azt a kilométerórán is látom, kissé furcsa lenne azzal jönnöm, hogy valaki más megnyugtatott, hogy nem ez a helyzet, nem?"

A brit közvéleményben nagy visszatetszést keltettek azokat a fotók, amelyen azt látni, hogy zárt térben Johnson és több beosztottja áll egymás mellett, akár csak 30-40 centi távolságban, miközben akkor még az egyszerű polgárok csak a saját háztartásbeliekkel lehettek egy tető alatt, máshol pedig elő volt írva nekik a 2 méteres távolságtartás.

Johnson erre azzal reagált, hogy

a távolságtartási szabályokat csak akkor kellett betartani, "amikor lehetséges volt",

és különben is, a XVIII. századi Downing Street-i hivatal túlságosan "zsúfolt", majd azzal vádolta a testületet, hogy egyszerre "nyomozó, ügyész, bíró és esküdtszék".

A Mentelmi Ügyek Bizottsága - ha úgy találja, hogy Johnson tudatosan nem mondott igazat, akkor - 10 napra felfüggesztheti a volt kormányfő mandátumát. Kommentátorok szerint ez időközi választásokhoz vezetne a választókerületében, és akár véget érhetne képviselői karrierje is.

Johnson jelezte: nem biztos, hogy elfogadja a testület véleményét, és azt üzente: "majd meglátjuk".

Kérdés, hogyan lehet ebből az áhított "nagy visszatérés". A brit Konzervatív Párt egyes köreiben még mindig népszerű volt miniszterelnök megcsappant befolyására utal, hogy a meghallgatás szünetében szavazott a parlament Rishi Sunak jelenlegi miniszterelnök és az Európai Unió északír záradékalkujáról. Johnson ellene kampányolt, de a 355 tory képviselőből csak 21-en tartottak vele, ami Sunak elsöprő győzelmét jelenti.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Johnson már a Bibliához nyúlt, hogy bizonyítsa, nem hazudott
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást