Nyitókép: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Gyorsan lépett a Buckingham-palota Vilmos keresztanyjának „rasszista” kérdései miatt

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2022. december 2. 15:32
Rasszista botrányba keveredett Angliában Vilmos herceg keresztanyja, aki kitartóan faggatta egy jótékonysági szervezet színes bőrű vezetőjét a származásáról. Emiatt Lady Susan Hussey azonnal lemondott, Vilmos környezete pedig gyorsan elítélte viselkedését.

Nem tudni, hogy Vilmos walesi herceg hogy érez amiatt, ahogy keresztanyja, Lady Susan Hussey, a néhai Erzsébet királynő udvarhölgye viselkedett, és hogy kénytelen volt nyilvánosan bírálni. De az biztos, hogy az angol királyi családnak úgy kell egy újabb rasszizmus vád – Harry herceg és neje, Meghan hercegné „kipakolós” Oprah Winfrey-interjúja után –, mint púp a hátára. Emlékezetes módon a fehér és fekete szülőtől származó Meghan azt állította: egyik királyi rokona feltette nekik a kérdést: milyen lesz a gyerekük bőrszíne?

A brit sajtó lehozta, ahogy a 83 éves udvarhölgy félretolta a haját, hogy lássa a névtábláját, majd kitartóan faggatni kezdte Ngozi Fulanit, a Sistah Space nevű, a családi erőszak áldozatainak segítő civil szervezet színes bőrű vezérigazgatóját a Buckingham-palota fogadásán. Visszatérő kérdése az volt, hogy „és ön valójában honnan származik?”, amire Ngozi mondta azt, hogy Hackneyből – London liberális, kreatív és vegyes kerületéből –, aztán mondta azt, hogy brit, de ez nem volt elég. „Afrika mely részéről származik a családja?” – folytatta Lady Hussey, aki úgy 6-8-szor kérdezett rá ugyanarra, és amit beszélgetőpartnere már kellemetlen kihallgatásként élt meg, aminek az lehetett a célja, hogy megkérdőjelezze brit állampolgárságát – legalábbis ez mondta erről a BBC-ben.

Bár Törökországban nehéz végigcsinálni egy nyaralást úgy, hogy naponta ne kérdeznék az embertől, honnan jött, Nagy-Britanniában ezt rejtett agressziónak és rasszista tolakodásnak is vehetik, bár maga Fulani mondta azt, hogy „büszke afrikai származására”.

A feminista témákat felkaroló Women’s Hour BBC rádióműsor megszólaltatott egy szintén színes bőrű professzor asszonyt, aki szintén úgy vélte, hogy rasszista megnyilvánulásról volt szó, és megemlítette: a fekete nők ilyennek látják, amikor a hajukra vagy a fogaikra tesznek akár pozitív megjegyzéseket is.

A BBC-t időről időre vádolják azzal, hogy a balos, úgynevezett „woke” ideológia szemszögéből tudósít, és az ellenvéleményért a brit konzervatív sajtóhoz kell menni. A Telegraph olvasói például értetlenkedve fogadták, hogy miért kellett megsértődni vagy lerasszistázni egy 83 éves asszonyt. „Ez egy újabb példa azokra, akik vagy folyamatosan sértettek, vagy csak az alkalomra várnak” – írta egyikük. Egy nevéből ítélve pakisztáni származású, tehát nem fehér olvasó azt írta, nem érti, miért rasszizmus, ha valaki kíváncsi a származására. Viszont megjegyezte: Üzbegisztánban is megkérdezték tőle, és amikor azt mondta, Angliából jött, egyesek arcokat vágtak. Mégis, azt volt a véleménye: kár, hogy manapság annyira óvatosnak kell lennünk, amikor ismeretlenekkel beszélünk.

A Telegraph közben idézte Nogzi Fulanit, a „sértettet” is. Ő azt mondta: nem akarta Lady Hussey lemondását – aki bocsánatot kért –, a Buckingham-palota és maga a Lady döntött így. Lady Hussey különösen közel állt a néhai királynőhöz és ezért tarthatta meg fizetéssel nem járó feladatát a palotában – egészen a mostani incidensig.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gyorsan lépett a Buckingham-palota Vilmos keresztanyjának „rasszista” kérdései miatt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást