Nyitókép: police.hu

Szlovák rendőrfőkapitány: a belső határok lezárása nem megoldás

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2022. november 11. 18:06
Hamran István szerint inkább az unió külső határait kellene fokozottabban védeni és felszámolni az embercsempész bandákat.

Szlovákia országos rendőrfőkapitánya szerint nem megoldás a belső schengeni határok lezárása. Hamran István úgy véli, ehelyett a magyar-szerb határt kellene jobban védeni. A határellenőrzések ellenére a Csehországból Szlovákiába visszatoloncolt menekültek nem maradnak Szlovákiában, a határhoz közeli Jókúton létrehozott menekülttáborban is fokozatosan csökken a migránsok száma. A szlovák rendőrfőkapitány szerint Magyarország területén kell fokozni az embercsempészeti útvonalak ellenőrzését.

„Csehországnak reagálnia kellett az új migrációs útvonallal kapcsolatban a cseh-szlovák határon kialakult helyzetre” – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök még szerdán a kormányülés utáni sajtótájékoztatón. Prága a cseh-szlovák határ ellenőrzését szeptember 29-én ideiglenesen tíz napra vezette be. Az ellenőrzéseket a 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn azzal a céllal újították fel, hogy korlátozzák az illegális migránsok behatolását az országba. Később az ellenőrzéseket a csehek december 12-ig meghosszabbították.

Szlovák politikusok korábban több esetben is azzal vádolták Csehországot, hogy a határellenőrzések felújításával megsérti a schengeni szerződést.

Prága a bírálatokat elutasította. Eduard Heger szlovák kormányfő szerint a jelenlegi helyzet tovább nem tartható fenn. A miniszterelnökéhez hasonló véleményt fogalmazott meg Szlovákia magyar származású rendőrfőparancsnoka is, aki ugyancsak nem látja értelmét a szlovák-cseh határ védelmének.

Hamran István csütörtökön a cseh-szlovák határ közelében fekvő Jókúton tartott sajtótájékoztatót a migránsok számára felállított sátortáborban. Úgy fogalmazott, hogy a cseh-szlovák határon bevezetett ellenőrzések drágák, és nem érik el a kívánt hatást. Közölte, a cseh rendőrség eddig több mint 8 ezer migránst vett őrizetbe, 2800-at pedig visszaküldött Szlovákiába. Hozzátette: a visszaküldöttek sem maradtak az országban, és vélhetően ismételten Csehország felé veszik az irányt, mivel Ausztriában egyre kevesebb a migránsok száma. „Előbb vagy utóbb, de úgyis eljutnak Németországba” – tette hozzá Hamran István.

Szerinte a szerb-magyar határ védelmét kell megerősíteni, valamint Magyarország területén kell fokozni az embercsempészeti útvonalak ellenőrzését, amihez viszont az európai határvédelmi egység, a Frontex segítségét is igénybe kellene venni. A szlovák-magyar határ lezárását teljesen értelmetlennek tartja. „A szlovák rendőrség mai, mintegy 17 ezres állományával ez megvalósíthatatlan, csak feleslegesen kivéreztetné a rendőrséget” – mondta a rendőrfőkapitány. Szerinte a cseh rendőrök is tisztában vannak azzal, hogy felesleges munkát végeznek politikai megrendelésre.

Hamran István elmondta azt is, abszurd, hogy a migrációs helyzet kudarcos kezelése miatt a szlovák ellenzék meneszteni akarja Roman Mikulec belügyminisztert. Az országos rendőrfőkapitány hangsúlyozta: a szlovák rendőrség teljesíti valamennyi nemzetközi és hazai kötelezettségét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szlovák rendőrfőkapitány: A belső határok lezárása nem megoldás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást