Nyitókép: Andrew Milligan/PA Images via Getty Images

Sztrájkot kap ajándékba az új brit miniszterelnök

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2022. szeptember 2. 20:30
Úgy léphet hivatalába az új brit miniszterelnök, hogy az egyik minisztérium személyzete sztrájkol. De ez csak egyike annak a temérdek munkabeszüntetésnek, amivel szembesülhet. A posztra fő esélyes Liz Truss azt ígérte, hogy „kemény” intézkedéseket hoz a szakszervezetek ellen.

A brit sajtó nem túlzottan foglalkozik ugyan vele, talán mert nem tűnnek olyan fontosnak a tiltakozó recepciósok, takarítók, biztonsági őrök és mások, de a Vállalkozási, Energia- és Iparstratégiai Minisztériumban induló sztrájk „a jövő szele” lehet.

A Boris Johnson helyébe lépő új brit kormányfőt – akinek személyét hétfőn jelentik be – a Közszolgálati és Kereskedelmi Szolgáltatók Szakszervezete, a PCS köszönti ezzel az „ajándékkal” keddi, első munkanapján. Az érintett dolgozók egy alvállalkozó alkalmazottai, akik szerint „elfogadhatatlan egészségügyi kockázatnak” tette ki őket a biztonsági és egészségügyi szabályokat figyelmen kívül hagyó munkaadójuk.

A PCS szakszervezet szerint a közhivatalnoki szférában dolgozó tagjai „egyre dühösebbek és kétségbeesettek, amiért a kormány nem tesz semmit a megélhetési válság ellen”. Ezt a kifejezést használják a britek néhány hónapja az elszabadult infláció, különösen a brutálisan megugró energiaszámlák okozta helyzetre.

A sztrájkokat figyelők már-már egy jobb étterem menüjét idéző listából válogathatnak.

Szerdán több brit bulvár- és regionális lap újságírói nem dolgoztak, mert a fő szakszervezetük nemet mondott a mindössze 3 százalékos béremelési javaslatukra.

Sztrájkoltak a postások is, akik szeptember 8-án és 9-én is leteszik a munkát. Ők minimum a 9,4 százalékos inflációt kompenzáló béremelést akarnak, de a Királyi Posta csak 5,5 százalékot ajánlott számukra.

Csütörtökön a UNISON szakszervezethez tartozó egyetemi dolgozók – takarítók, adminisztrátorok, éttermi alkalmazottak, biztonsági őrök – szavaztak meg sztrájkot (valamikor az év végére), mert mindössze 3 százalékos béremelést ajánlottak nekik.

A héten ért véget az edinburgh-i kukások tizenkét napos munkabeszüntetése. Korábban a nyáron sokszor leálló közlekedési dolgozók nem jeleztek szeptemberre sztrájkot, de szerdán kiderült, hogy szeptember 15-én ismét hatalmas vasutassztrájk lesz, amiben tizenkét vállalat dolgozói vesznek részt. Mindennek nyomán több InterCity vonat leáll és valószínűleg az év legnagyobb fennakadásokat okozó munkabeszüntetése lesz.

Liz Truss külügyminiszter, aki a fő esélyes a konzervatív pártvezéri, és így a miniszterelnöki posztra,

„kemény és határozott fellépést” ígért, hogy a „militáns” szakszervezetek ne tudják megbénítani a brit gazdaságot.

Truss kampányígérete az volt, hogy megválasztása esetén 30 napon belül törvényjavaslatot nyújt be, amely a „létfontosságú nemzeti infrastruktúrában” garantálná a minimum szolgáltatást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sztrájkot kap ajándékba az új brit miniszterelnök
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást