Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Megmenekült a bilincstől Robert Fico, két képviselőt kizártak a szavazás miatt az egyik frakcióból

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2022. május 5. 13:24
Két képviselői szavazat hiányzott ahhoz, hogy Robert Ficót, Szlovákia korábbi háromszoros miniszterelnökét, jelenlegi ellenzéki képviselőt kiadja a szlovák parlament a rendőrségnek, s ezáltal előzetes letartóztatásba kerüljön. A Smer párt elnökét egyebek mellett bűnszervezet létrehozásával gyanúsítják. A parlament szerda este azonban úgy döntött, nem szűkíti a mentelmi jogát, így továbbra is szabadlábon védekezhet.

74 képviselő támogatta, 49 ellenezte, 19 tartózkodott, 8 pedig nem szavazott a 150 tagú szlovák törvényhozásban az utóbbi hetek legizgalmasabb kérdéséről, mégpedig arról, hogy megvonja-e a parlament Robert Fico mentelmi jogát, s ezáltal lehetővé tegye, hogy az exkormányfőt bilincsbe verve elvigye a rendőrség. A parlament végül két szavazat híján szerdán este elutasította a Legfőbb Ügyészség kérését, a képviselők nem járultak hozzá Robert Fico előzetes letartóztatásához. Fico ellen a rendőrség indított büntetőeljárást. Bűnszervezet létrehozásával, támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének folytatólagos elkövetésével gyanúsítják.

A szerda esti szavazás során

Robert Fico „életben tartására” nem voltak elegendők csupán az ellenzéki szavazatok.

A négypárti kormánykoalíció pedig nem szavazott egységesen. Az SaS-frakció és a Za ľudí képviselői mind igennel voksoltak, a Sme rodina képviselői viszont tartózkodtak. A legnagyobb meglepetést azonban az OĽaNO szolgáltatta, amely mozgalom képviselőinek többsége Fico kiadatása mellett voksolt, ám egy képviselőjük nem szavazott, egy pedig tartózkodott.

Épp ez a két szavazat hiányzott az exkormányfő letartóztatásához. A két OĽaNO-s képviselőt, Katarína Hatrákovát és Romana Tabákot rögtön a szavazás után kizárták a mozgalom frakciójából.

Michal Šipos, a mozgalom frakcióvezetője indoklásképp elmondta, „az OĽaNO 50 képviselőjéből ketten elárulták az OĽaNO szavazóit azzal, hogy nem engedtek utat az igazságszolgáltatásnak.”

Igor Matovič, az OĽaNO vezetője, aki a 2020-as parlamenti választásokon aratott győzelmét annak köszönheti, hogy ígéretet tett az ország korrupciótól való megtisztítására, az igazságszolgáltatás hatalmas vereségeként könyvelte el a szavazás eredményét. Matovič visszautasította Fico állítását, mely szerint politikai harcot folytattak ellene.

„A választások előtt azt ígértük, hogy szabad kezet kapnak a bűnüldöző szervek. Ez azóta is érvényes minden nyomozóra, ügyészre és bíróra, s ezt a szabadságot továbbra is védeni fogjuk”

– fogalmazott Matovič, hozzátéve, hogy most ugyan csatát vesztett, de biztos benne, hogy a Smer elnöke egyszer bíróság elé kerül.

Richard Sulík, Matovič koalíciós partnere, az SaS párt elnöke a szavazás eredményét Igor Matovič egész politikai karrierje legnagyobb vereségeként könyvelte el. Úgy fogalmazott, nemcsak kedvenc koalíciós partnere, a Sme rodina mért rá vereséget azzal, hogy tartózkodott, hanem két saját képviselője is. „Soha többet nem beszélhetnek a korrupció elleni harcról” – szögezte le Sulík.

Robert Fico a szerdai szavazás után megkönnyebbülve köszönetet mondott minden képviselőnek, aki nem támogatta az ügyészség kérését, és nem szavazta meg, hogy előzetes letartóztatásba helyezéséről dönthessen a bíróság.

„Köszönöm minden képviselőnek, aki támogatott, és tiszteletben tartom a többiek véleményét is” – jelentette ki Fico. Az ellene indított büntetőeljárásról továbbra is azt állítja, hogy politikai eljárás zajlik ellene.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Döntött a parlament: nem kerül bilincs Robert Fico kezére
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást