Nyitókép: Ting Shen/Bloomberg via Getty Images

Biden nagy katonai költségvetést akar, de Európára keveset költene

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2022. március 29. 20:19
Négy százalékkal magasabb katonai költségvetést kért az amerikai elnök a kongresszustól, mint a tavalyi büdzsé. A kiadási tételek között szerepel az űrben folytatott rakétavédelem és többet költenének az „európai elrettentésre”, valamint Ukrajnára.

A tavalyi 773 helyett már 813 milliárd dollárt akar fordítani a Fehér Ház „nemzetvédelemre”, ám az extra 30 milliárd egy részét megeheti az infláció. A kongresszustól kért pénzből csaknem 2 milliárd dollárt fordítanának olyan elfogórakétára és ellhárító rendszerekre, amik az iráni és észak-koreai ballisztikus rakéták ellen védenék Amerikát.

Magas rangú amerikai tábornokok arra figyelmeztettek, hogy Irán növekvő arzenálja jelenti a legnagyobb kockázatot a közel-keleti amerikai érdekekre, Észak-Korea múlt héten bemutatott „szörny-rakétája”, a Hvaszong-17 pedig elemzők szerint az Egyesült Államok bármely vidékére csapást mérhet, miközben egyszerre több robbanófejet is szállíthat.

Tudósítók megjegyezték, hogy a kongresszusi republikánusok számára kevés lehet a megemelt katonai büdzsé, mert ők 4 helyett 5 százalékos emelést akartak. Joe Biden amerikai elnök azonban úgy állította be, hogy drámai módon növelnék a kiadásokat:

„A történelem egyik legnagyobb beruházását szorgalmazom nemzetbiztonságunkba, olyan finanszírozást, amely biztosítja, hogy hadseregünk továbbra is a legjobban felkészült, a legjobban kiképzett és legjobban felszerelt hadsereg maradjon a világon” – mondta. Hozzátette: „ezen túlmenően további beruházásokat szorgalmazok, hogy erőteljes választ adhassunk Putyin Ukrajna elleni agressziójára”.

A 813 milliárdos büdzsének ugyanakkor egy töredéke jut csak az európai védelemre – és mellette Ukrajnának.

A tavalyi 3,6 milliárd dollárról Biden 6,9 milliárd dollárra akarja emelni az „európai elrettentésre” fordítható pénzeket – ezek nyilvánvalóan Oroszország elrettentését szolgálnák. Ukrajnára közben – külön – mindössze 682 millió dollárt fordítanának „az orosz rosszindulatú befolyás elleni küzdelemre, és a biztonsággal, energiával, kiberbiztonsági kérdésekkel, dezinformációval, makrogazdasági stabilizációval és a civil társadalom ellenálló képességével kapcsolatos felmerülő igények kielégítésére” – olvasható a költségvetési dokumentumban.

Bár nominális értékben ez az eddigi legnagyobb katonai költségvetés, az infláció miatt azonban csak 1,5 százalékos reálnövekedést jelent az előző előterjesztéshez képest – jegyezte meg a Politico portál.

A pénzből a Pentagon 27,6 milliárd dollárt kér olyan rendszerekre, amelyek az űrből érkező rakétákat tudnák detektálni, követni és kilőni – akár Föld körüli pályáról is. Emellett 130 milliárd jutna a hiperszonikus fegyverek és a katonai mesterséges intelligencia fejlesztésére, amiben a Pentagon szerint Amerika lemaradt Kína és Oroszország mögött.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Biden nagy katonai költségvetést akar
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást