Nyitókép: MTI/EPA/Compic/Kimmo Brandt

Covid-kitettsége ellenére bulizott a finn miniszterelnök

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2021. december 9. 16:05
A brit miniszterelnökségi Covid-botránnyal párhuzamosan Finnországban is nekimentek a miniszterelnöknek – mert hajnalig szórakozott annak tudatában, hogy kontaktusba került koronavírus-fertőzött külügyminiszterével. A kormányfő most bocsánatot kért.

Ettől már az általában szűkszavú és visszafogott finneknek is felforrt a vére: Sanna Marin miniszterelnök a hétvégén úgy bulizott szombat hajnalig egy helsinki nightclubban, hogy előtte néhány órával kiderült: pozitív lett külügyminisztere koronavírus-tesztje.

Miként a briteknél is megindult a kormányszintű kárelhárító művelet – tagadva, hogy a beosztottak illegális karácsonyi partit tartottak volna a tavalyi lezárás közepette – a finnek is felpörgették a PR-gépezetet.

A 36 éves miniszterelnök azt nyilatkozta: azt mondta neki egy illetékes, hogy nem kellett izolálnia magát, annak ellenére, hogy kontaktusba került egy fertőzött személlyel. Az ajánlás szerint a duplán oltott kormánytagoknak nem kell izolálniuk magukat.

Ezt megelőzően arról posztolt a Facebookon, hogy férjével együtt „étteremben voltak, bevásárolni mentek, barátokkal találkoztak és élvezték az estét, az éjszakai életet”.

Most, hogy sokan dühösen fogadták, hogy a vezető lazán kezelte a szabályokat, miközben az átlagpolgártól megkövetelik azok betartását, a kormányfő bocsánatot kért.

„Jobban kellett volna mérlegelnem és ellenőriznem a kapott ajánlást. Nagyon sajnálom, hogy nem értettem meg, hogy ezt kellett tennem”

– írta.

Az ellenzék természetesen gyorsan nekiment a kormányfőnek, nemcsak azért, mert valószínűleg megsértette a Covid-szabályokat, hanem azért is, mert nem vett észre egy későbbi SMS-t, amely felszólította, hogy izolálja magát. Az történt ugyanis, hogy az üzenetet a hivatalos telefonjára küldték, amit otthon hagyott. „Szándékosan nem vittem magammal a kormánytelefont, de a parlamenti telefon nálam volt” – magyarázta és hozzátette, amint meglátta az üzenetet vasárnap reggel, teszteltette magát és az eredmény negatív lett.

Mia Laiho, a parlament szociális és egészségügyi bizottságának elnökhelyettese szerint „nem volt okos és nem volt felelősségteljes magatartás. Magának kell levonnia a konklúziókat”.

Az MTV3 tévécsatorna közvélemény-kutatása szerint

a válaszadók kétharmada szerint „komoly hibát” vétett a kormányfő.

A heves bírálatok ellenére Marin arra büszke lehet, hogy Európán belül Finnországban sokkal enyhébb lefolyású volt a járvány, mint máshol. Az 5 és félmilliós országban közel 200 ezer fertőzést és 1400 halálesetet regisztráltak eddig. Viszont mostanra megugrott a napi fertőzések száma és már nyolc omikron-fertőzöttről számoltak be.

Mint a The Guardian című lap megjegyezte, a 2019-ben, a világ legfiatalabb miniszterelnökének kinevezett Marint sokat bírálták a kormányfői rezidencián tartott partik és az Instagram-influenszereket idéző közösségi média posztjai miatt. Erre ő azt mondta, hogy „a fiatalabb generáció képviselője”.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Covid-kitettsége ellenére bulizott a finn miniszterelnök
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást