Nyitókép: MTI/AP/Matias Delacroix

Rendkívül alábecsülték a földrengés áldozatainak számát Haitin – képek

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2021. augusztus 18. 19:00
A korábban gondoltnál több mint félezerrel több halálos áldozata van a Haiti szigetét sújtó erős földrengésnek. A hatóságok szerdán már közel 2000 elhunytról beszéltek.

Szerdai jelentések szerint a mentőknek 34 embert sikerült élve kihúzniuk a romok alól, de sok embert még mindig keresnek a 7,2-es erősségű rengés után Haitin. A kutatást a Grace nevű trópusi vihar miatti heves esőzések hátráltatják.

A katasztrófában közel 10 ezer ember sérült meg, akik elárasztották a kórházakat.

Nő vizet önt egy fiatal férfira az otthontalanná vált emberek számára létrehozott ideiglenes táborban Haiti Les Cayes nevű településén 2021. augusztus 16-án, két nappal a karibi szigetország délnyugati részét megrázó, 7,2-es erősségű földrengés után. Az állami televízió augusztus 17-i tájékoztatása szerint 6900 sérültet és 1419 halálesetet tartanak nyilván. MTI/AP/Fernando Llano

Az ENSZ szerint mintegy félmillió gyerek egyáltalán nem, vagy csak korlátozott mértékben fér hozzá tiszta vízhez, élelemhez és menedékhez. „Számtalan haiti család, akik a földrengés miatt mindent elvesztettek, most szó szerint lábbal a vízben élnek az áradások miatt” – fogalmazott Bruno Maes, a szervezet gyermekalapjának (UNICEF) képviselője.

Sokan egy futballpályán felállított rögtönzött sátorvárosban húzták meg magukat Les Cayes városában, a földrengés által leginkább sújtott területek egyikén. Túlélők elmondása szerint Les Cayes-ben olyan kevés építmény maradt állva, hogy az embereknek az utcán kellett könnyíteniük magukon.

Rommá vált lakóépület Les Cayes településen 2021. augusztus 17-én, három nappal a Haiti déli térségét megrázó, 7,2-es erősségű földrengés után. A természeti katasztrófának már 1419 halálos áldozata van, a sérültek száma elérte a 6900-at. A karib-tengeri országot a földrengés után a Grace nevű trópusi vihar sújtja. MTI/AP/Fernando Llano

A távolabbi, nehezebben megközelíthető területeken élők arról számoltak be, hogy még nem jutott el hozzájuk a segély. „Megvan az akarat, hogy mindent megtegyünk, de nincs pénzünk vagy forrásunk” – panaszolta egy lelkész a Reuters hírügynökségnek.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja közölte, hogy szorosan együttműködik a haiti hatóságokkal a túlélők megsegítésében. Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala pedig azt közölte, hogy a fegyveres bandák, amelyek korábban már megtámadták a fővárosból Les Cayes-ba utazókat, a tárgyalások után megígérték, hogy átengednek egy segélykonvojt.

Rendőr próbálja helyreállítani a rendet az élelmiszersegélyre váró emberek között Haiti Les Cayes nevű településén 2021. augusztus 16-án, két nappal a karibi szigetország délnyugati részét megrázó, 7,2-es erősségű földrengés után. Az állami televízió augusztus 17-i tájékoztatása szerint 6900 sérültet és 1419 halálesetet tartanak nyilván. MTI/AP/Joseph Odelyn

A Grace nevű trópusi vihar okozta heves esőzések azonban a hegyvidéki régiókban számos utat járhatatlanná tettek. Úgy tűnik, Haiti délnyugati része szenvedte el a legnagyobb károkat a földrengés következtében.

A földrengés súlyosbítja az elszegényedett ország problémáit, ahol júliusban meggyilkolták az államfőt és politikai válság robbant ki. Ariel Henry miniszterelnök, aki az új elnökválasztás megtartásáig van hatalmon, egy hónapos szükségállapotot hirdetett, és a lakosságot szolidaritásra szólította fel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rendkívül alábecsülték a földrengés áldozatainak számát Haitin – képek
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást