Nyitókép: MTI/EPA

Elűzik a külföldi munkavállalókat Angliából?

Infostart / InfoRádió - Sárközi Mátyás (London)
2021. január 29. 13:22
Mint a hazai sajtószemlézők is idézik, a The Guardian brit napilap szerint erősítik Angliában a külföldi munkavállalókra vonatkozó „Önkéntes visszatérés” elnevezésű programot. Ennek bizonyára az az oka, hogy a koronavírus-járvány nagyfokú elterjedése a szigetországban komoly munkanélküliséget okoz, tehát a vendégmunkások nem olyan szívesen látottak, mint eddig voltak.

A külföldi munkavállalók távozását támogató brit program tulajdonképpen már január elsejétől életbe lépett, de eddig nem nagyon lehetett hallani róla. Aki hajlandó élni vele, az kérelmezheti a támogatást, és elbírálás után nemcsak ingyen repülőjegyet kaphat, hanem 200 font segélyt is.

Az Önkéntes visszatérés program eredetileg a világ elmaradottabb országaiból érkezett, képzetlen, munkára gyakran nehezen fogható, munkanélküli segélyből élő, jobbára az utcákon ténfergő, tulajdonképpen kiutasítandó százezrektől való megszabadulást célozta, és nem az Európából érkezetteket. Június 30-ig lehet rá jelentkezni.

Ami az európaiakat illeti, a brexit életbelépésekor a brit illetékesek váltig hangoztatták, hogy az európai vendégmunkások jogai nem fognak sérülni.

Megszegik az ígéretet? Mi lesz például a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokkal?

Jobban megvizsgálva arról van szó, hogy az új helyzetben, a nagyfokú munkanélküliség előállta után, az itt dolgozók státusát akarják rendezni. A brit bevándorlási miniszter, Kevin Foster szerint nem kell aggódni, fölösleges a június végi jelentkezési határidő kitolását követelni, a program máris népszerű: a koronavírus által erősen sújtott Angliából sokan szívesen hazatérnek, különösen, ha munka nélkül maradtak. Akik nem akarnak távozni, azokat nem fogják erre kényszeríteni.

A program azokra vonatkozik, akik illegálisan tartózkodnak Nagy-Britanniában, vagy lejárt a tartózkodási, munkavállalási engedélyük.

A brexit életbelépése után megjelent egy Székelyudvarhelyről Angliába költözött nővel készült riport, aki ebben úgy fogalmazott, hogy „az angolok a piszkos munkától húzódoznak, építkezésen segédmunkásként, a háztartásokban takarítóként vagy idősgondozóként nem dolgoznak. Ezért van szükség külföldi vendégmunkások százezreire, és nem fogják őket hazaküldeni.”

Az új helyzetben az építőiparban és a háztartásokban nagy elbocsájtások vannak. A brit államkassza nem szívesen fizet külföldieknek is munkanélküli segélyt, tehát lehet, hogy ösztönzi az Önkéntes visszatérés programot, de a hangsúly azért az elnevezésben szereplő önkéntességen van.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!