Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Mivel lesz a britek élete rosszabb a brexittel?

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2020. december 12. 20:28
A brit átlagpolgár számára most kezd világossá válni, mivel jár majd a brexit és az egyre inkább fenyegető alku nélküli kilépés: drágulhat az élelmiszer és nehezebbé válik az utazás az Európai Unió országaiba.

Egyre kisebb a valószínűsége, hogy Nagy-Britannia szabadkereskedelmi egyezményt kössön az Európai Unióval a kiválását követő átmeneti időszak, azaz az év végére.

Ursula von der Leyen EU-bizottsági elnök pénteken borúlátóan nyilatkozott a megegyezés esélyéről. Előtte pedig Boris Johnson brit miniszterelnök mondta azt, hogy elfogadhatatlan az Unió jelenlegi tárgyalási pozíciója.

De közben a brit polgárok és a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok is szembesülhetnek azzal, hogy nehezebb lesz az élet.

A Tesco élelmiszer-áruházlánc vezetője, John Allan például megerősítette, hogy drágulhatnak egyes élelmiszerek, néhány dolog jelentős mértékben. Úgy tűnik a briteknek még inkább át kell szokniuk a hazai termelésű cheddar sajtra, mert ha jönnek a vámok, akkor például

a francia sajtok 40 százalékkal lehetnek drágábbak.

Allan egy interjúban arról beszélt, hogy átlagban 3-5 százalékkal drágulhat az élelmiszer.

Emellett pedig ideiglenes hiány is felléphet, például gyorsan romló élelmiszerekből. A többi fajtából a Tesco megkezdte a felhalmozást és az év vége előtt megnövelte az EU-ból történő importot – mondta.

Csütörtökön jött az újabb sokk: az EU harmadik országként fogja kezelni a briteket, és a Covid-rendelkezések miatt egy ideig nem fogja beengedni a szigetországból érkező turistákat,

igaz, ez a brit földön élő EU-s állampolgárokra nem vonatkozik.

Az viszont igen, hogyha nekik is brit jogosítványuk és autójuk van, akkor nemzetközi jogosítványra és zöld kártyára is szükségük lesz, ha kocsival akarnak a kontinensre látogatni.

Ha pedig háziállatuk van, akkor a korábbi, akadálymentes „háziállat útlevéllel” már nem vihetik magukkal a kedvencüket és helyette hónapokkal korábban el kell kezdeniük beszerezni a szükséges engedélyt.

A nagy-britanniai magyaroknak maradhat az EU-s egészségügyi kártya

Emellett – bizonyos kivételektől eltekintve – érvényét veszti az Unióban való ingyenes orvosi ellátást biztosító Európai Egészségbiztosítási kártya. Így a brit állampolgároknak olyan utazási biztosításra is szükségük lesz, ami magában foglalja a lehetséges orvosi kezelést. A londoni kormány honlapja szerint ugyanakkor a brit földön élő uniós polgárok továbbra is jogosultak lesznek a kártyára és ezért „a megfelelő időpontban folyamodhatnak majd” – az azonban egyelőre nem világos, hogy mikor.

Kis öröm lehet az ürömben, hogy ha összejön az európai utazás, akkor nem ugrik meg a mobiltelefon-számla. Bár megszűnik a garancia az EU területén történő ingyenes barangolásról, a nagyobb brit mobilcégek azt ígérik, nem vezetnek be külföldi tarifát az Unió területén bonyolított hívásokra és adatforgalomra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mivel lesz a britek élete rosszabb a brexittel?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást