Nyitókép: Pexels.com

Óriási járványügyi fordulat történik épp Szlovákiában

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2020. december 9. 12:18
A novemberben elvégzett országos tesztelések ellenére egyre komolyabbra fordul a járványhelyzet Szlovákiában. A kórházakban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma meghaladja a kétezret. Az egészségügyi miniszter szigorúbb óvintézkedéseket helyezett kilátásba. Úgy véli, nagyobb értelme lenne az országos lezárásnak, mint a régiósnak, tekintve, hogy csaknem minden járásban rosszul alakul a járványhelyzet.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter hangoztatta, hogy az egyre rosszabbodó helyzetre való tekintettel, amikor olyan sokan vannak kórházban a Covid-19 betegséggel összefüggésben, mint még eddig soha, nem mutatkozik más lehetőség, mint a lockdown, vagyis a lezárás, a kijárási korlátozás.

Krajčí szerint míg a novemberi országos tesztelés előtt csak néhány régióban terjedt el a koronavírus, mostanra egyre több az olyan régió, ahol a Covid-19-betegség nagyon terjedőben van. A kórházi ágyak fele megtelt a fertőzöttekkel, akiknek a kezeléséhez személyzetre van szükség, de már 2200 egészségügyi dolgozó megfertőződött – figyelmeztetett a tárcavezető.

Marek Krajčí emlékeztetett, hogy míg az északi járásokban sikerült a járványt megfékezni, másutt romlik a helyzet. Ebben szerepet játszottak a novemberi kormányellenes tüntetések és az, hogy hiányoznak a szigorú intézkedések.

„Az emberek belefáradtak, és a szabályokat nem tartják be”

– tette hozzá a miniszter.

Marek Krajčí már a pandémiabizottság múlt pénteki ülésén mutatott egy térképet, amely szerint Vágújhelyen, Privigyén, Puhóban, Léván és Nagykürtösön a legrosszabb a helyzet, de Pozsonyban és Kassán is egyre súlyosabb. Arra a kérdésre,

hogy a karácsony hogyan fog kinézni, az egészségügyi miniszter úgy felelt, mondja meg az, akinek van a jósláshoz kristálygömbje.

Mindenesetre hozzátette, hogy ha addig nem lesz komoly tesztelés, tényleg nem marad más hátra, mint korlátozni a szabad mozgást és a találkozásokat.

Ez nehéz lehet már azért is, mert vannak kezdeményezések, amelyek ennek éppen az ellenkezőjét akarják elérni. Boris Kollár házelnöknek például síközpontja van Donovalyn, és éppen ő volt az, aki kijelentette, hogy márpedig megnyitja azt a látogatók előtt. Kassáról pedig olyan kezdeményezés indult el, hogy a közegészségügyi hatóság tiltása ellenére nyissanak ki a vendéglők, bárok, edzőtermek. Marek Krajčí szerint elszomorító ez a lázadás, és az embereket arra kéri, ne engedjenek a csábításnak, ne látogassák ezeket a helyeket.

Példás büntetést helyezett kilátásba a Közegészségügyi Hivatal is, amely nyilatkozatában elismeri, hogy a vendéglátóipar súlyos helyzetben van a pandémia miatt, de az emberek egészségének védelme érdekében kénytelen lesz szigorúan fellépni a szabályszegők ellen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Elkerülhetetlennek tűnik a lockdown Szlovákiában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást