Nyitókép: Bratislava - hlavné mesto SR

Áll Pozsony és Prága karácsonyfája, de alig lesz, aki megcsodálja

Infostart / InfoRádió - Vincze András (München)
2020. november 30. 08:07
Felállították Pozsony karácsonyfáját a város Fő terén. Idén a járványhelyzet miatt azonban elmarad a hagyományos karácsonyi vásár, de a Dunaparton adnak egy kis ízelítőt az adventi hangulatból. A cseh fővárosban ugyancsak elmarad a látogatók tízezreit vonzó karácsonyi vásár.

Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere a közösségi portálon tájékoztatott arról, hogy megérkezett az idei karácsonyfa a Fő térre. A 12 méter magas, 17 éves fenyőt egy Károlyfaluban élő család ajándékozta a magisztrátusnak. A Pozsonyi Népművészeti Alkotóközpont hagyományos díszeit aggatták a karácsonyfa ágaira. Az eredeti tervek szerint a napokban nyitotta volna meg kapuit a fővárosi karácsonyi vásár, a járványhelyzet miatt azonban még korábban lemondták a programot.

Pozsony Ligetfalu városrészében, az Öreg híd melletti Tyrš rakparton megpróbálják kárpótolni a vendégeket. A téli rakparton, vagyis a Zimný Tyršákon klasszikus karácsonyi ételeket és italokat kínálnak, és szlovákiai tervezők alkotásaiból válogathatnak a látogatók. Egy rövid, négynapos beltéri vásárral készülnek a Régi Vásárcsarnok üzemeltetői is a város szívében. A rendezvény december 17-étől 20-ig tart, és a szigorú óvintézkedések betartása mellett naponta déli tizenkét órától este tíz óráig várják az érdeklődőket. A földszinten ételkülönlegességeket kínálnak, az emeleten pedig természetes alapanyagokból készült kozmetikumok mellett hazai kézművestermékek vásárolhatók.

Idén a kassai ádventi időszak is eltér a megszokottól.

A városnak mintegy hatvan karácsonyi programot kellett lemondania a vírushelyzet miatt.

„Több mint ezer résztvevővel számoltunk. Megszólítottunk hazai és külföldi művészeket is, de minden korábbi felkérést vissza kellett mondanunk” – tájékoztatott a kassai önkormányzat. Az elmaradó fellépéseket úgy igyekeznek pótolni, hogy elindítják a karácsonyi rádiót, és a belvárosban felszerelt hangszórókon keresztül karácsonyi dallamokat sugároznak majd. A Fő utca északi oldalán hagyományosan felállított kis faházak helyett idén csak az éttermek fűtött teraszain vásárolhatnak harapnivalót a kassaiak. Az önkormányzat ezúttal nem szed bérleti díjat a terasz üzemeltetőitől. Annak a bódénak a megnyitása is kérdéses, amelyikben évek óta árulják a polgármesteri puncsot. A befolyt összeget mindig jótékonysági célokra fordította a város.

A cseh fővárosban is elmarad az óvárostéri és a Václav téri nagy karácsonyi vásár, és a kísérő programokat, koncerteket is lemondták.

Az Orloj mellett csupán egy 19 méter magas feldíszített karácsonyfa idézi meg az ádventi hangulatot.

Ha a helyzet lehetővé teszi, elképzelhető, hogy egy-két sült gesztenyét és forralt bort áruló kisebb standot mégiscsak felállítanak, de ezek díszítése sokkal visszafogottabb lesz a megszokottól. Ján Chabr prágai városi szóvivő szerint ezekre lélektani, pszichológiai szempontból is szüksége van az ádventi időszakban látogatók tízezreihez szokott cseh fővárosnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Áll Pozsony és Prága karácsonyfája, de alig lesz, aki megcsodálja
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást