Nyitókép: MTI/AP/PA/Neil Hanna

Covid-szabályozás: tilos átlépni a skót határt

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2020. november 20. 13:39
Skócia megtiltotta, hogy más brit lakosok lépjenek a területére és azt is, hogy a skótok átlépjék a belső határt. A szabályozást a Covid-19 járvány miatt vezették be. A skótok egy részének saját lakóövezetét sem szabad elhagynia. De lehet, hogy az egész intézkedés jogtalan.

Míg Angliában jelenleg három fokozatú a Covid-19 karantén-rendszer, addig a skótok már egy negyedik fokozatot is bevezettek – és péntek estétől jön az extra szigor.

A hármas és négyes fokozatú területek - például Skócia központi részeinek – lakói nem hagyhatják el körzetüket. Emellett megtiltották a skót-angol határ átlépését. Bárki, aki megsérti a szabályt, érkezzék bármelyik oldalról, több mint 20 ezer forintnak megfelelő bírságra számíthat.

A négyes fokozatba sorolt skót területeken az emberek megrohamozták a boltokat, hogy elintézzék a korai karácsonyi vásárlást és élvezzék az utolsó, viszonylag szabad napot.

Van-e joga Skóciának rendelkezni a határról?

Közben bírálatok érték Nicola Sturgeon skót első minisztert, mert kérdéses: van-e joga a skót autonómia parlamentjének bevezetni a határra vonatkozó szabályozást.

Ráadásul a hatóságok hagytak néhány kiskaput. Például a skótok elhagyhatják a karanténzónájukat, sőt az országrészt is, ha jószág etetésére, véradásra vagy autóvezetési vizsgára indulnak.

Azok viszont, akik a helyi karantén miatt nem szállhatnak repülőre, nem számíthatnak kompenzációra, ha a járatuk elindul.

A Daily Mail című lap idézte Adam Tomkins skót konzervatív parlamenti képviselőt és jogászprofesszort, aki szerint nem világos, hogy a skót parlament hozhat-e ilyen szabályokat.

„A Nagy-Britannián belüli szabad mozgásról a brit parlament dönthet, nem világos, hogy a skót parlament ezzel szembemehet-e”

– mondta.

Bírálták a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt lépéseit a skót munkáspárti és liberális képviselők is, súlyosan hibásnak nevezve azokat, illetve felszólítva a polgárokat, hogy „tagadják meg a bírság megfizetését”.

Kétmilliónál is több embert érint

A skóciai hármas készültségi szint lehetővé teszi, hogy néhány étterem részlegesen nyitva maradjon. A négyes szint már a totális karanténra hasonlít és kötelezővé teszi a nem létfontosságú üzletek bezárását. Ám két különböző háztartás hat tagja a szabadban még mindig találkozhat egymással.

A négyes szintű szabályozás péntek estétől 2,3 millió emberre vonatkozik.

Az utazási korlátozásokat csak egy nappal bevezetésük előtt hozták nyilvánosságra. Ezek előírják, hogy a skóciai lakosoknak tilos Nagy-Britannia más részeibe utazniuk és más brit országrészben élők nem léphetnek skót területre. Nicola Sturgeon skót első miniszter azzal vette védelmébe a döntést, hogy „egy ilyen helyzetben, egy ilyen emberre, mint én hárul a feladat, hogy megtegyem, ami helyes, még ha nem is népszerű”.

Boris Johnson: "katasztrófa volt az autonómia"

A brit miniszterelnök – akinek a brexit miatt sincs túl jó kapcsolata Sturgeonnel – néhány napja azzal váltott ki felzúdulást, hogy „katasztrófának” nevezte a Skóciának adott részleges autonómiát.

Miniszterei később azt állították: Johnson támogatja az autonómia ötletét, de az erősítette a szeparatizmust és a nacionalizmust az országrészben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Megtiltották a skót határ átlépését, de lehet, hogy jogtalanul
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást