Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Durva korlátozások jöhetnek, masszívan megugrott a fertőzöttek száma Nagy-Britanniában

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2020. október 9. 15:04
Brutálisan megugrott a koronavírus-fertőzések száma Nagy-Britanniában. A kormány tudományos tanácsadói szerint ezek közel egyharmada a vendéglátóhelyekről származik. A pubokat és éttermeket sújtó tilalmak viszont komoly ellenérzéseket váltottak ki.

Úgy tűnik a brit kormány próbálja előkészíteni a terepet egy újabb kemény Covid-ellenes fellépéshez. Az ok: egy nap alatt negyedével ugrott meg a napi fertőzési adat és a nyár végi pár ezer fertőzött helyett

csütörtökön már több, mint 17 és félezer embernél regisztrálták a koronavírust.

Ennek nyomán újabb szigorítások jöhetnek. Skóciában már most tilos alkoholt felszolgálni az éttermekben – bár vita alakult ki, hogy ez vonatkozik-e a kávézókra – és Anglia északi részein is bezárathatják a pubokat és éttermeket – akár már a jövő héttől.

A terepet Chris Whitty angol tisztifőorvos készítette elő, aki csütörtökön arról beszélt, hogy

a 30 év alattiak új fertőzéseinek 30 százaléka származik a korábban újranyitott vendéglátóhelyekről.

Északon nem akarnak szigort, de kórházak nyomás alatt vannak

Az észak-angliai városok harcosan ellenzik a további karanténokat és korlátozásokat, például a vendéglátóhelyek bezárását. A régió néhány kórháza viszont azt közölte, hogy egy héten belül megtelhetnek a Covid-osztályok és közben korábban beütemezett műtéteket kell lemondaniuk, hogy átcsoportosítsák a személyzetet.

„Nem akarok pánikot kelteni, de

7-10 napon belül olyan lehet a telítettségi szint a kórházainkban, mint amilyen a pandémia csúcsán volt”

– mondta Matt Ashton a liverpooli közegészségügyi hivatal igazgatója a The Guardian című lapnak.

Régiós parlamenti képviselőket hívtak össze, hogy felkészítsék őket

Whitty tisztifőorvos és 149 észak- és közép-angliai parlamenti képviselő találkozóján arra is figyelmeztették a törvényalkotókat: néhány kórház intenzív osztályán több lehet a Covid-beteg, mint tavasszal volt.

Sok képviselő ugyanakkor kétségbe vonja az immár csak asztali felszolgálást nyújtó pubokra kirótt korlátozásokat, például a jelenleg este 10 órás zárást. Az Angol Közegészségügyi Hivatal adatai szerint a megkérdezett Covid-pozitív személyek többsége azt mondta, hogy vásárolni volt vagy étterembe ment mielőtt megbetegedett volna.

Az észak-angol városok vezetői szerint a náluk érvényben lévő korlátozások nem fékezték meg a fertőzéseket, viszont pusztítóan hatnak a helyi gazdaságra. Leeds polgármestere szerint emellett „mélységesen sértő”, hogy a londoni kormány egy kalap alá veszi az összes észak angol várost. Az északi vezetők szerint a helyi önkormányzatok szintjén kellene fellépni, például az önkormányzatoknak több beleszólást kellene adni a tesztelő-lekövető rendszer kezelésébe.

Miért nem tetszik északon a szigor, ha sok a beteg?

Leedsben például azért bírálják a kormányt, mert a helyi adatok szerint a vírus inkább terjed az emberek otthonaiban, mint a nyilvános helyeken. Utóbbiak bezáratása tehát nem segítene a járványkezelésben, viszont gazdasági kárt okozna.

Mindeközben egy friss tanulmány arra világít rá, hogy

újra kell gondolni a brit tesztelési stratégiát.

Brit kutatók szerint a pozitív koronavírus tesztet produkáló britek négyötöde tünetmentes volt a teszt napján. Ez azt jelenti, hogy nem csak a tünetekkel jelentkező emberek tesztelésére kell odafigyelni, mivel a tünetmentesek tudtukon kívül terjeszthetik a vírust.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!