Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlák

Össztűz alá kerülhet a Kuciak-ügyben ítélkező bírónő

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2020. szeptember 12. 07:30
Még két hete van az Kuciak-gyilkoság ügyében hozott ítélet írásbeli indoklásának kidolgozására a bíróságnak. A szenátus múlt héten csütörtökön felmentette Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának vádja alól Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát. A bírónő az ítélet indoklásában kijelentette, nincs bizonyíték arra, hogy elkövették azt a bűncselekményt, amellyel vádolják őket. A döntés óriási meglepetésként érte a közvéleményt, amely legalább 25 éves szabadságvesztés kiszabására számított. Ján Kuciak újságírót tényfeltáró cikkei miatt gyilkolták meg 2018 februárjában.

Szlovákiában mindenki meglepődött, amikor szeptember 3-án a Bazini Specializált Büntetőbíróság felmentette Marián Kočner nagyvállalkozót, és Alena Zsuzsovát, akiket a Kuciak-gyilkosság megrendelésével, illetve közvetítéssel vádoltak.

Az ítélet meghozatala után Ružena Sabová, a bíróság szenátusának elnöke bejelentette, felkéri Ján Hrubalát, a Speciális Büntetőbíróság elnökét, hogy hosszabbítsa meg az írásbeli indoklás benyújtásának határidejét.

„A szlovák perrendtartás szerint az ítélet kihirdetése után a bírónak vagy a testület elnökének írásban kell megindokolnia a határozatot. Őrizetbe vétel ügyében a bírónak 10 munkanap áll rendelkezésére, hogy írásbeli indokolást adjon” – magyarázta Katarína Kudjáková, a Speciális Büntetőbíróság szóvivője.

Szabó Tamást a bíróság bűnösnek találta a Kuciak-perben és 25 év szabadságvesztésre ítélte, emellett 1490 euró vagyoni és 140 ezer euró nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezték a Kuciak családdal szemben. Mivel nem bizonyosodott be, hogy Kočner és Zsuzsová elkövette azt a bűncselekményt, amivel megvádolták őket, a Speciális Büntetőbíróság ítélete szerint a Kuciak és a Kušnír család polgári peres eljárás keretében követelhet kártérítést tőlük.

A Kuciak-ügy aktája jelenleg 30 585 oldalból, 71 kötetből áll.

Kočner és Zsuzsová felmentésének híre ledöbbentette a közvéleményt, mert szinte mindenki tényként kezelte, hogy a lehető legsúlyosabb büntetést szabja ki rájuk a bíróság. A döntés után nagyon sok politikus mondta el a véleményét, köztük Mária Kolíková igazságügyi miniszter, aki úgy fogalmazott:

„A bírónak az adott üggyel kapcsolatban előkerült bizonyítékok alapján kell döntenie, nem az emberek kívánalma szerint, vagy az alapján, hogy szerintük mi lenne helyes vagy igazságos.”

Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány azt közölte, hogy a döntést teljes mértékben tiszteletben tartja, de ahogy a nyilvánosság és az érintett családok, úgy ő sem érez megelégedettséget. A rendőrség és az ügyészség szerinte mindent megtett a bizonyítékok megszerzéséért, és kijelentette, hogy készen állnak a folytatásra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kuciak-per - ítélet után
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást