Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Martial Trezzina

Peking Donald Trumpot bírálja a WHO miatt, de lenne miért magyarázkodnia

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2020. április 15. 19:08
Kína arra sürgeti az Egyesült Államokat, hogy tegyen eleget vállalásainak és tartsa fent anyagi hozzájárulását az Egészségügyi Világszervezet költségvetéséhez. Peking azután üzent, hogy Trump amerikai elnök leállította a finanszírozást, mert szerinte a WHO rosszul kezeli a pandémiát.

Hiába bírálják Donald Trumpot járványügyi szakértők azért, ahogy hazájában irányította a Covid-19-járvány elleni fellépést, az amerikai elnök egyre inkább ellenséges az ENSZ-hez tartozó Egészségügyi Világszervezettel szemben.

Ennek nyomán leállította a WHO-nak küldött amerikai finanszírozást és azzal vádolta meg a genfi-székhelyű szervezetet, hogy az „beállt Kína dezinformációs kampányába” és ez pedig súlyosabb járványhoz vezetett, mint lehetett volna.

„A WHO kudarcot vallott alap feladatában és ezt számon kell kérni”

– mondta Trump kedden.

Az Egyesült Államok a szervezet legnagyobb donora, a költségvetés 15%-át biztosítja a maga éves 400 millió dolláros befizetésével.

Peking: Amerika tegyen eleget vállalásainak

Peking válaszul arra sürgette Washingtont, hogy ne adja fel vállalásait, és a külügyi szóvivő közölte: kritikus szakaszba jutott a járvány, és Trump döntése a világ összes országát érinti majd.

„Ezzel a döntéssel gyengítik a nemzetközi együttműködést és a járvány elleni védelmet. Nemcsak Amerikát érinti ez, hanem a világ minden országát, különösen a legtörékenyebbeket”

– mondta.

Kínának nehéz erkölcsileg Amerika fölé helyezni magát

A korábbi fertőzési epicentrumban, Vuhanban napvilágra került dokumentumok szerint helyi illetékesek hat napig visszatartották az információt és nem figyelmeztették a lakosokat a betegségre. Ezzel 3000, amúgy elkerülhető fertőzés történt meg – emlékeztetett az Al Jazeera.

A dokumentumok szerint Ma Hsziaovej, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság feje sötét képet festett a helyzetről a regionális vezetőkkel január 14-én folytatott telekonferencián.

Ennek tudatában rendeztek szabályos tömegbankettet Vuhanban, amin több tízezer ember vett rész, majd hagyták, hogy tömegek keljenek útra a hagyományos holdújévi családlátogatásra és ünneplésre.

Hszi Csinping elnök január 20-án – vádak szerint hét nap késlekedéssel – figyelmeztette honfitársait a betegségre.

"Nem publikus": az orvosoknak szóltak, a közvéleménynek nem

A Nemzeti Egészségügyi Bizottság 63 oldalas utasítási csomagját az AP amerikai hírügynökség szerezte meg.

Az anyagon a „nem publikus” figyelmeztetés állt, ugyanakkor rendelkezik arról, hogy országszerte azonosítsák a gyanús eseteket, a kórházak készüljenek a lázas betegek fogadására és az orvosok és nővérek viseljenek védőfelszerelést.

Kínai illetékesek még január 15-én is azt mondták a tévében, hogy „alacsony az emberről-emberre terjedő fertőzés lehetősége”.

A kínai kormány többször is tagadta, hogy információt tartott volna vissza és azt mondta: azonnal jelentette a helyzetet a WHO-nak.

Kommentátorok pedig megjegyzik: még ha a hivatalos Peking titkolózott is, Amerikának így is közel két hónapja volt, hogy felkészüljön a világjárványra.