Nyitókép: Pexels.com

Koronavírus Szlovákiában: se meccs, se mise

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2020. március 11. 18:26
Nem csak a sportesemények és színházi előadások megtartását tiltották meg északi szomszédaink a koronavírus miatt, hanem a legújabb rendelet szerint Istentiszteletek bemutatása is tilos 14 napon keresztül. Egy pozsonyi temetkezési vállalat azt javasolta, hogy csak a legközelebbi hozzátartozók vegyenek részt elhunytjuk gyászszertartásán. Tekintettel a koronavírus miatt kialakult helyzetre, a magyar városokban és falvakban törlik a hétvégére szervezett hagyományos március 15-i megemlékezéseket is.

A Szlovák Püspöki Konferencia tiszteletben tartja az új típusú koronavírus terjedése miatt meghozott döntést, melynek értelmében tilos a nyilvános rendezvények szervezése Szlovákiában. Ezért

a következő két hétben nem tartanak nyilvános szentmisét

az ország katolikus templomaiban – jelentette ki Stanislav Zvolenský, a püspöki konferencia elnöke.

Kiss Róbert révkomáromi esperes, a nagyszombati főegyházmegye általános helynöke elmondta, a püspökök fájó szívvel, de alkalmazkodtak a döntéshez. „Nagyon fájdalmas ez a papoknak, hívőknek egyaránt. Kissé eltúlzottnak érezzük ezeket az intézkedéseket, hiszen Magyarországon és Csehországban a járvány sokkal erőteljesebb, és ezekben az országokban idáig sokkal kisebb szigorral nyúltak ezekhez a dolgokhoz. Lengyelországban ezt úgy oldják meg, hogy több szentmisét tartanak ebben az időszakban, hogy kisebb létszámú hívősereg vegyen részt a szentmisén. Számunkra ez az időszak nagy próbatétel” – mondta a katolikus lelkiatya.

A koronavírus terjedésének veszélye miatt március 11-től március 23-ig

csak a legközelebbi hozzátartozók vehetnek részt a temetéseken

Pozsonyban – tájékoztatott az egyik fővárosi temetkezési vállalat igazgatója. A többi gyászolónak azt javasolják, hogy ha szeretnék kifejezni a részvétüket, küldjenek inkább virágot.

Mivel a válságstáb által hozott intézkedések 14 napig nem engedik meg a sportesemények és a kulturális rendezvények lebonyolítását sem, így

az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára tervezett megemlékezéseket, koszorúzásokat is elhalasztják a magyarok lakta régiókban.

Szlovákiában kedden nem jelentettek új koronavírus-gyanús esetet. Az egészségügyi minisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint eddig 583 vizsgált minta volt negatív, hét pedig pozitív. Csehországban ennél rosszabb a helyzet, szerda reggelig 64 személynél diagnosztizálták az új koronavírusos fertőzést, ami huszonhattal több, mint egy nappal korábban. A járvány terjedésének megakadályozása céljából szerdától meghatározatlan ideig szünetel a tanítás az összes csehországi iskolában, és kedd estétől tilosak a százfősnél nagyobb nyilvános rendezvények. A bevásárlóközpontok, a tömegközlekedés és a vendéglők forgalmát a kormány nem korlátozta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Koronavírus Szlovákiában: sem meccs, sem mise
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást