Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Szlovákia célja, hogy az EU magjába tartozzon

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2019. június 28. 12:29
Szlovákia három legfőbb közjogi méltósága, Zuzana Čaputová államfő, Andrej Danko házelnök és Peter Pellegrini kormányfő csütörtökön egy közös nyilatkozat aláírásával elkötelezték magukat Szlovákia pro-európai és pro-atlanti irányultsága mellett.

A köztársasági elnök, a miniszterelnök és a parlament elnöke a pozsonyi várban írták alá azt a deklarációt, amely a szlovák európai uniós és NATO-tagság prioritásait tartalmazza. A nyilatkozatban a közjogi méltóságok leszögezték, hogy

Szlovákia jövőjét az Európai Unió magjában látják, és támogatják az eurózóna folyamatos elmélyítését.

Emellett szorgalmazták a belső piacon az egyenlő bánásmód elvét, és elutasították a fogyasztók diszkriminálását. A deklarációban az is szerepelt, hogy a három legfőbb közjogi méltóság lépéseket fog tenni a szlovák állampolgárok biztonságának erősítése érdekében, és támogatni fogják a szövetségesként vállalt kötelezettségek teljesítését, beleértve azt is, hogy 2020-ra a védelmi kiadásoknak el kell érniük a GDP 1,6 százalékát.

Újból elkötelezék magukat

Egy hasonló nyilatkozat már 2017-ben is megszületett, melyet az akkori államfő, Andrej Kiska, Andrej Danko házelnök és az akkori miniszterelnök, Robert Fico írtak alá. Ebben kötelezték magukat, hogy mindhárman gondot fordítanak a világos és felelősségteljes kommunikációra Szlovákia Európa- és NATO-párti irányvonaláról külföldön és idehaza, a szlovák állampolgárok felé is.

Zuzana Čaputová elmondta, most újból elkötelezték magukat a 2017-ben aláírt deklaráció mellett, s mindezt azért tették, hogy létrehozzanak egy alapot, amelyre a három legfőbb közjogi méltóság koordinált együttműködése épülhet Szlovákia felelősségteljes és egységes külpolitikája terén.

„Szlovákia érdeke, hogy idehaza és külföldön is egységes, érthető nyelven beszéljünk az értékekről” – fogalmazott az államfő.

Peter Pellegrini miniszterelnök szerint is meg kell erősíteni a széles politikai konszenzust, és egyértelművé kell tenni az állampolgárok előtt Szlovákia geopolitikai hovatartozását. „Ez különösen sürgető ma, amikor

a populizmus és az extrémizmus erősödése kéz a kézben jár

a demokratikus társadalom működésének alapjait támadó dezinformációs kampányokkal” – fűzte hozzá a kormányfő.

Andrej Danko házelnök hangsúlyozta, hogy az uniónak nincs alternatívája, a kollektív biztonság szempontjából pedig a NATO a legjobb választás. Ugyanakkor megjegyezte, hogy bár Szlovákia az Európai Unió tagja, négy világtáj van, és mindenkivel párbeszédet kell folytatni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szlovákia célja, hogy az EU magjába tartozzon
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást