Nyitókép: Pixabay.com

Anyagilag is jobban megéri a zöld energia

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2019. március 28. 09:57
Az Egyesült Államokban a legtöbb esetben drágább a kőszénből, mint a megújuló forrásokból származó energia – ezt állítja egy friss tanulmány, amely szerint hat év múlva már mindenképpen jobban megéri majd zöld forrásokból fedezni az igényeket.

Az amerikai kőszén háromnegyede már drágább energiaforrás, mint a megújulók – erre jutottak egy most kiadott tanulmány szerzői. Az Energy Innovation nevű, zöld energiaforrások elemzésével foglalkozó cég a Nemzetközi Energiaügynökség (EIA) adatait vetette össze helyi mutatókkal és azt vizsgálta: egy 50 kilométeres körzetben a szénerőművek vagy a nap- és szélenergia felhasználása éri-e meg jobban?

Az elemzés rámutat, hogy az Amerikában szénből termelt villamosenergia 74 százaléka drágább, mint a napelemekkel vagy szélerőművekkel termelt áram. Sőt, 2025-re már szinte a teljes amerikai szénalapú villamosenergia drágább lesz, mint a két megújuló forrás, még a nap- és szélenergia-farmok építési költségeinek beszámításával is.

A tanulmány érzékeny témát érint, mivel Trump elnök a szénbányászok támogatásával toborzott magának híveket.

Ezért a Fehér Ház támogatói bizonyosan politikai elfogultsággal fogják vádolni a szerzőket.

Ugyanakkor a kérdésről tudósító Guardian című brit lap idézi Curtis Morgant, egy texasi szénerőmű, a Vistra Energy tulajdonosát, aki azt mondta: „kezd leáldozni a szénnek. Egyre több erőművet zárnak be.” Most kiadott, tíz évre visszanyúló adatok szerint ma már kétszer annyi áramot termelnek zöld forrásokból az Egyesült Államokban, mint 2008-ban.

A megújulók jelenleg 17 százalékát adják az amerikai energiatermelésnek. Zöld kampányszervezetek ugyanakkor azt állítják, hogy a pénzügyi intézmények továbbra is masszív támogatást nyújtanak a szén ágazatnak – 33 nemzetközi bank közel kétbillió dollárral támogatja a fosszilis fűtőanyagok használatát – állítja az Esőerdő Akcióhálózat nevű kampányszervezet.

A mérvadóbbnak számító Nemzetközi Energiaügynökség múlt heti adatai szerint pedig

az amerikai széndioxid-emisszió 2050-ig a maihoz hasonló szinten marad, míg a szénfelhasználás ugyan esik, de 2020-tól stagnálni fog.

Szakértők vitáznak azon, hogy milyen ütemben zajlik majd az átállás és a Trump-kormányzat jobbára elveti azokat a figyelmeztetéseket is, hogy ezzel párhuzamosan katasztrofális klímaváltozásra, partvidéki áradásokra, hőhullámokra, erdőtüzekre és élelmiszerhiányra kell felkészülni. A Fehér Ház közben inkább lehetővé tette, hogy a szövetségi állam tulajdonában lévő földeken további olaj- és gázkitermelés induljon meg.

Washingtonnal szemben az egyes szövetségi államok igyekeznek az éghajlatváltozás elleni fellépés élharcosának feltűnni. Kalifornia és Hawaii például vállalta, hogy 100%-ban megújuló forrásokból fedezi energiaszükségleteit és nemrég csatlakozott hozzájuk Új-Mexikó is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Anyagilag is jobban megéri a zöld energia
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást