Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

"Jó zsaru és rossz zsaru" próbálja megdolgozni Kínát

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2019. január 18. 18:32
Amerikai illetékesek arról vitáznak, hogy csökkentik a Kína elleni kereskedelmi szankciókat. Kommentátorok szerint ez annak a taktikának a része, amellyel meg akarják nyugtatni a piacokat és későbbi engedményekre akarják rábírni a nagy kereskedelmi versenytársat.

Miközben elemzők szerint az amerikai kormányzati leállás már a gazdasági növekedést fenyegeti, Washington váratlanul engedékenynek mutatkozik a Kína ellen folytatott kereskedelmi háborúban.

A Wall Street Journal pénzügyi lap szerint amerikai illetékesek arról vitáznak, hogy mérséklik a Peking ellen bevezetett védővámokat. A lap szerint ezzel akarják rávenni Kínát, hogy tegyen nagyobb engedményeket a világgazdaságra is kiható kereskedelmi szembenállásban.

A lap szerint az ötlet Steven Mnuchin pénzügyminisztertől származik, és ő volt az, aki több stratégiai találkozón megszellőztette a lehetőséget. Források szerint

az a célja, hogy elnyerje Kína támogatását és mélyrehatóbb reformokra ösztökélje Pekinget.

A pénzügyminiszter elképzelését azonban ellenzi Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi képviselő – az ő véleménye szerint az engedékenység bármilyen jelét a kínaiak gyengeségnek fogják látni.

Egy biztos, mindkét tábor szeretne engedményeket kicsikarni Kínától, miközben a vita még nem ért el Trump elnök szintjére, aki bombasztikus Twitter-üzeneteivel korábban azt sugallta, hogy a szembenállás taktikájával próbál eljutni az alkuig. Újabban viszont azt mondja: szerinte meg lehet állapodni. A lap szerint még nem lehet még megjósolni, hogy hova fut ki a pénzügyminiszter kísérlete.

Trump a jelek szerint a nyilvánosság előtt Lighthizer kemény hozzáállását támogatja a védővámok kérdésében – bár világossá tette, hogy alkut akar és kereskedelmi megbízottjától várja, hogy ehhez megteremtse a lehetőséget – mondták a Journal forrásai.

Washington és Kína március 1-ig kell, hogy megállapodjon. Ha nem lesz alku, akkor a következő nap délben 200 milliárd értékű kínai áru esetében a jelenlegi 10 százalékról 25 százalékra ugranak az amerikai védővámok. Mindez komoly csapást jelenthet az amerikai importőrökre és a gyengülő kínai gazdaságra.

A felek között a héten indult kereskedelmi tárgyalásokat „a rossz zsaru” Lighthizer vezeti, miközben a rivális elképzelés megfogalmazója és a „jó zsaru” szerepében Mnuchin pénzügyminisztert látjuk, aki az elnöki stratégiát alakítja.

A miniszter az amerikai tárgyalók előtt felvetette, hogy fel kéne ajánlani a védővámok eltörlését He Liu kínai kereskedelmi megbízott hónap végi, washingtoni tárgyalásai során.

„Ez egy extra adu lehet az amerikai tárgyalók számára”

– mondta az egyik forrás.

Az amerikai kereskedelmi főmegbízott ugyanakkor a nyilvánosság előtt kemény retorikát folytat. Azt mondja, hogy Kína nem tartotta be a korábbi alkukat és ezért a jövőben sem lehet megbízni benne. Azaz: csak akkor szüntethetik meg vele szemben a védővámokat, ha már megtette az amerikaiak által követelt lépéseket. Annyiban azonban engedhet, hogy felvetette: Washington bizonyos védővámokat mérsékelhet, ha sikerül megállapodni Pekinggel március 1-ig.

A kínai gazdaságnak a várnál gyorsabb lassulása annak jele, hogy az amerikai szankciók kezdik kifejteni hatásukat – ezt azonban Amerika szövetségesei is megérzik: az Apple egyik nagy japán beszállítója például a bevétel visszaesésére számít, mert Kínában közben visszaestek az iPhone-ok eladásai.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
"Jó zsaru és rossz zsaru próbálja" megdolgozni Kínát
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást