Nyitókép: ETTORE FERRARI

Vitát váltott ki az olasz kormányban 50 menedékkérő

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2019. január 8. 20:26
Úgy tűnik vita robbant ki a populista beállítottságú olasz kormányban a tengeren ragadt közel 50 migráns ügyében. A Földközi-tengeren átkelő embereket külföldi segélyszervezetek hajói mentették ki, de nem engedik be őket Olaszországba.

Vita robbant ki a földközi-tengeri migránsok miatt Matteo Salvini olasz belügyminiszter és koalíciós partnere, Luigi di Maio miniszterelnökhelyettes között 49, hajókon ragadt migráns miatt.

Az átkelők már több, mint két hete kénytelenek a segélyszervezetek hajóin élni. 32-en jelenleg a Sea-Watch 3 nevű német segélyhajón tartózkodnak, amely Olaszország és Málta között vesztegel és nem engedik neki, hogy kikössön. Egy másik német hajó, a Sea-Eye további 17 embert halászott ki a tengerből a líbiai partok közelében és szintén nem engedik olasz kikötőbe.

Matteo Salvini, a koalíciós kormányban helyet foglaló Liga párt vezére és belügyminiszter tavaly nyár óta 2-3000 tengeren kimentett migránstól és potenciális menedékkérőtől tagadta meg, hogy az ország területére lépjen.

Guiseppe Conte olasz miniszterelnök közben más uniós tagállamokkal alkudozva próbálja elérni, hogy azok is fogadjanak be a tengeren kimentett átkelőket, de Salvini jelezte: ő nem enged,

a „kikötők zárva maradnak azok előtt, akik nem tisztelik a szabályokat”.

Ezt annak ellenére is megerősítette, hogy Ferenc pápa a hétvégén felszólította az európai vezetőket: legyenek szolidárisak, engedjék be a hajókon ragadt 49 embert.

Sajtójelentések szerint Salvini most vitába keveredett szintén populista, de inkább baloldali beállítottságú koalíciós partnere, az Öt Csillag Mozgalom miniszterelnök-helyettesével, Luigi di Maioval. A politikus azt javasolta, hogy Málta fogadja be a legtöbb migránst, míg Olaszország beenged 10 nőt és gyermeket.

A máltaiak annyit megengedtek, hogy a rossz idő miatt a hajók a part közelében tartózkodjanak - friss ivóvizet és élelmet is küldtek a járművekre -, azt azonban nem engedték meg, hogy a migránsok partra szálljanak, azzal érvelve, hogy az ország mentőzónáján kívül találtak rájuk.

Salvini di Maio ötletére közölte: ő dönti el, hogy Olaszországban partra léphetnek-e. Koalíciós partnere azt mondta: ugyan támogatja a kemény bevándorlási politikát, de a nőket és gyerekeket be kéne engedni.

Az ügy vitát váltott ki az Öt Csillagon belül is. A mozgalom kirúgott két szenátort és két európai parlamenti képviselőt, amiért nem szavaztak Salvini menedékkérők jogait korlátozó javaslatairól. Az úgynevezett biztonsági törvényt több tucat olasz polgármester sem hajlandó végrehajtani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Vitát váltott ki az olasz kormányban 50 menedékkérő
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást