Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Nem csak szexügyek terhelik Donald Trump számláját

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2018. december 14. 19:00
Lehet, hogy a szex lesz a veszte Donald Trump amerikai elnöknek, politikai ellenfelei szerint ugyanis törvénysértő módon, a botránytól tartva, kampánypénzekből próbálta kifizetni és elhallgattatni azokat a nőket, aki azt állították, hogy viszonyuk volt vele.

Szövetségi ügyészek hosszú börtönbüntetést kértek Michael Cohenre, Donald Trump amerikai elnök volt ügyvédjére, akinek vallomása alapján a 2016-os elnökválasztási kampányban elkövetett bűncselekményeket kapcsolnak az elnökhöz. Cohen végül 3 év börtönnel megúszta.

Az ügyvéd - aki korábban még azt mondta, hogy Trump elé állna, ha rálőnének -

elismerte, hogy "az elnökjelölt kérésére" kifizette Stormy Daniels pornószínészt és egy másik nőt, hogy "ne csináljanak zajt"

a 2016-os elnökválasztási kampányban.

Ezzel kapcsolatban bűnösnek vallotta magát abban a pontban, hogy

a Trump-csapat tagjaként megsértette a kampányfinanszírozásról szóló törvényt,

mert a vád szerint kampányköltésnek minősült a hallgatás áraként adott pénz. Abban a bűncselekményben is bűnösnek vallotta magát, hogy hazudott a Kongresszusnak Trump tervezett moszkvai toronyházáról, illetve arról, hogy orosz illetékesekkel tárgyalt.

"Igaza van az elnöknek, amikor gyengének nevezett" - mondta, hozzátéve:

gyenge volt, mert vállalta, hogy rejtegesse Trump "szennyes tetteit". A volt ügyvéd úgy állította be: Trump okozta azt, hogy "a sötétség és nem a fény útját" választotta.

Cohen védője szerint ügyfele "szerencsétlenségére több mint egy évtizeden át Trump ügyvédje, üzleti partnere és mindenes asszisztense volt".

Cohennek március 6-ig kell megjelennie egy New York állambeli börtönben, hogy megkezdje büntetése letöltését. Emellett kétmillió dollár pénzbüntetésre is ítélték.

Trump ugyan elismerte, hogy az afférokat emlegető nők pénzt kaptak, de magát a szexuális viszonyt tagadta.

Az elnök után nyomozó ügyészek azonban - úgy tűnik - nem akarnak itt megállni, és továbbra is vizsgálják, hogy kiterjedt üzleti birodalmának más vezetői tudtak-e a bűncselekményekről, és ha igen, mit.

Ez a nyomozás független az elnök állítólagos orosz kapcsolatairól folytatott vizsgálattól, melyet Robert Mueller különleges ügyész vezet.

A nőknek adott hallgatási pénz mellett Cohen azt vallotta, hogy Trump cégének pénzügyi főnöke is részese volt a kifizetésekről szóló megbeszéléseknek.

Kommentátorok megjegyzik: úgy tűnik,

nem az oroszoknak tulajdonított beavatkozás, hanem üzleti birodalma vezetése miatt lehet nagyobb veszélyben Donald Trump,

és már az elnök könyvelője is együttműködik a nyomozókkal.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Több területen is próbálnak fogást találni Trumpon
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást