Nyitókép: Wikimedia/Kirill Naumenko

Az izraeli légierő trükkje miatt lőtték le az orosz gépet?

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2018. szeptember 18. 14:08
Az orosz védelmi minisztérium szerint szíriai rakéta lőtte le – tévedésből – a Latakia közelében eltűnt orosz felderítőgépet. Az eset az izraeliek által indított légicsapás idején történt, amikor a szíriai kormány és a velük szövetséges iráni erők fegyverzetét próbálták megsemmisíteni.

Ugyan szíriai rakéta lőtte le, de az izraeli pilóták intézték így – ez volt az orosz védelmi minisztérium magyarázata arra, miért tűnt el a latakiai orosz légibázis felé tartó egyik IL-20-as kémrepülőgépük.

„Az izraeli pilóták az orosz gép mögé bújva ráirányították a szíriai légvédelem tüzét” – mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium képviselője. A gépet eszerint orosz gyártmányú rakéta találhatta el.

A Newsru híroldal szerint a fedélzetén 14 emberrel repülő gépet

„úgy lőtték le, mint annak idején az Ukrajna felett közlekedő maláj Boeinget”.

A légcsavaros IL-20-as akkor tűnt el, amikor az izraeli légierő támadást intézett a szíriai Latakia tartományban a kormányerők és a velük szövetséges iráni erők fegyverzete ellen.

Ugyanebben az időben egy, a Földközi-tengeren tartózkodó francia hadihajó is rakétákat lőtt ki, de egyes jelentések szerint azért, hogy elterelje az esetleg felé tartó rakétákat. Párizs tagadta, hogy köze lenne az orosz gép eltűnéséhez.

Izrael hivatalosan nem volt hajlandó elismerni sem a támadás tényét, sem kommentálni azt, hogy köze lehetett az orosz gép pusztulásához. „Nem kommentálunk külföldi jelentéseket” –szólt a szűkszavú válasz egy katonai szóvivőtől.

A szíriai média szerint egy állami vállalat telephelyét bombázták hétfőn – valószínűleg az izraeliek. Az egyik izraeli lap szerint „a szíriai vegyifegyver programhoz köthető”, Technológiai Iparágak Szervezete nevű vállalat komplexuma volt a célpont.

A szíriai tévé fél órán át tartó robbanásokról számolt be, és idézett egy katonai illetékest, aki szerint a légvédelem lelőtt néhány, a tenger felől érkező rakétát.

Szombaton hasonló támadás érte a Damaszkuszi Nemzetközi Repteret, amivel a szíriai kormány szintén Izraelt vádolta. A szíriai média és egy brit székhelyű szíriai megfigyelőközpont szerint a támadásban tíz ember megsebesült.

Ha Izraelnek valóban köze volt az orosz gép és a rajta utazó legénység pusztulásához, akkor az kiélezheti a felek közötti viszonyt.

Habár Moszkva Aszad szíriai elnök szövetségese, eddig az a furcsa állapot állt fent a szíriai háborúban, hogy szoros diplomáciai viszonyt tartott fent Izraellel, miközben elnézte neki, hogy esetenként szíriai célpontokat bombázzon. A zsidó állam ezeket az akciókat azzal magyarázta, hogy meg akarja akadályozni a számára ellenséges Irán térnyerését a szomszédos országban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az izraeli légierő trükkje miatt lőtték le az orosz gépet?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást