Nyitókép: Szerhij Dolzsenko

Aggályait hangoztatta Kijevben a német elnök

Infostart / InfoRádió - Vincze András (München)
2018. május 30. 14:38
A német államfő kedd óta hivatalos látogatáson Ukrajnában tartózkodik. A kétnapos látogatás célja a két ország közti kapcsolat erősítése, elsősorban azáltal, hogy Kijev felgyorsítja a már régóta ígért reformintézkedéseket, valamint hatékonyabban küzd a burjánzó korrupció ellen. Frank-Walter Steinmeier tárgyalásain fontos helyen szerepel a kelet-ukrajnai válság megoldása is.

Az államfő Németország külügyminisztereként többször is járt Kijevben, és tevékeny részese volt az ukrajnai válság rendezését célzó nemzetközi erőfeszítéseknek. Így Frank-Walter Steinmeier nevével jelölik azt a tervet, amelynek keretében átmeneti önkormányzatot vezetnének be a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye egyes területein, ezt nemzetközi ellenőrzés mellett választások követnék, amelynek eredményét az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet hozná nyilvánosságra, és kimenetelétől függően állandósítanák a térség autonómiáját.

Erre a tervre utalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki Frank-Walter Steinmeier kijevi látogatásával egyidőben folytatott tanácskozásokat Fehéroroszország fővárosában, Minszkben. Lavrov kijelentette, hogy addig szó sem lehet az ukrán válság rendezésére létrehozott úgynevezett normandiai négyek, azaz Német- és Franciaország, valamint Ukrajna és Oroszország külügyminisztereinek újabb találkozójáról, amíg nem kerül sor a Steinmeier-terv megvalósítására. Az orosz külügyminiszter ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a tervet a normandiai négyek elfogadták, de Ukrajna elzárkózik életbe léptetése elöl.

Kijevben ez a téma is a német államfő tárgyalásainak napirendjén szerepelt, habár elsősorban arra hívta fel Petro Porosenko ukrán elnök figyelmét, hogy az ország nyugati partnereit egyre jobban aggasztja a korrupció, továbbá a gazdasági reformok akadozása. Noha Porosenko azt állította, hogy mind a korrupció leküzdése, mind pedig a reformok bevezetése terén jelentős eredményeket értek el, Steinmeier az Ukrajnában működő német vállalatok vezetőinek panaszával érvelt, amely szerint

mind inkább eluralkodik a jogbizonytalanság, a hatóságok önkényeskedése,

ami szorosan összefügg a minden szinten tapasztalható megvesztegetéssel.

Figyelmeztetésként utalt az Európai Unió, valamint a Nemzetközi Valutaalap egyre fogyó türelmére, amelyet a reformok végtelen elhúzódása okoz, márpedig a külföldi hitelek nélkül összeomlás fenyegeti Ukrajna gazdaságát.

Alighanem Frank-Walter Steinmeier intő szavainak nyomatékosítására csütörtökön a német külügyminiszter, Heiko Maas is Kijevbe látogat.