Nyitókép: Pixabay.com

Egyre több brit lesz német

Infostart / InfoRádió - Vincze András (München)
2018. május 24. 15:11
Töretlenül emelkedik a német állampolgárságért folyamodó britek száma. Tavaly már közel 7500-an váltak német állampolgárrá. Legtöbben közülük már jó ideje Németországban élnek, de voltak olyanok is, akik külföldről kérelmezték a honosítást.

David Cunnings egyike azoknak a briteknek, akik nemrég szerezték meg a német állampolgárságot. Szorgalmasan látogatta az előkészítő tanfolyamot, és mivel felesége német, kiváló lehetősége nyílt az otthoni nyelvgyakorlásra is. Alighanem alaposan felkészült a tananyagból, mert mind az írásbeli, mind pedig a szóbeli vizsgája jelesre sikerült, és így néhány nappal később átvehette a honosítását tanúsító okiratot.

David Cunnings kezdettől fogva ellenezte hazája, Nagy-Britannia kiválását az Európai Unióból, és a brexit megszavazása után úrrá lett rajta az aggodalom, hogy idővel elveszti mindazokat az előnyöket, amelyeket mint uniós polgár, az EU valamennyi tagországában élvez. Miután több éve már Münchenben élt, felesége tanácsára kérelmet nyújtott be a német állampolgárság megszerzésére. Közel másfél évvel később már kezében volt német személyazonossági igazolványa. Tavaly óta hozzá hasonló helyzetben van további 7492 brit. Mintegy tíz százalékuk külföldön, valamelyik német konzulátuson nyújtotta be honosítási, egészen pontosan visszahonosítási igényét.

Erre azért volt lehetőségük, mert ők vagy közvetlen felmenőjük eredetileg német állampolgárok voltak, de Hitler uralma idején a náci hatóságok megfosztották ettől őket. A német állampolgárrá vált britek átlagos életkora megközelíti az 53 esztendőt, míg a más országokból bevándorolt és honosítást elnyert személyek átlagos életkora alig 34 év volt. Az idevágó statisztikából az is kitűnik, hogy a tavaly német úti okmányokat szerzett 112 ezer személy csaknem 10 százaléka török volt, a második helyen viszont már a britek álltak, őket pedig a lengyelek, az olaszok és a románok követték a honosítási listán.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Egyre több brit lesz német
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást