Nyitókép: ANDY RAIN

Kellemetlen részletek a hercegi esküvőről

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2018. május 16. 17:04
Álomesküvőből kínos királyi drámába váltott át az amerikai Meghan Markle és Harry angol herceg hétvégére tervezett szertartása. Meghan apját bírálatok érték, amiért fényképeztette magát az esküvőre készülve, majd arra utalt: a médiahajsza miatt szívműtétre szorul, és nem utazik Londonba.

Minden jól ment, és a britek arra számítottak: egy újabb történelmi esemény tanúi lehetnek, több száz millió külföldi tévénézővel együtt. A tervek szerint szombaton tartják Meghan Markle amerikai színésznő és Harry herceg, a trónörökös, Károly herceg kisebbik fiának esküvőjét.

Néhány nappal a boldognak ígérkező esemény előtt azonban kellemetlen hírek zavarták meg Meghan és Harry örömét: egyrészt a menyasszony családjával kapcsolatos fejlemények, másrészt a Harryvel kapcsolatos bírálatok.

Míg a BBC kétségbeesetten próbálja kiemelni a pozitív híreket, például, hogy Meghan személyében először lesz afroamerikai ősökkel is bíró tagja a királyi családnak, és ez milyen inspirációt ad a brit etnikai kisebbségeknek, erősödnek a hangok, amelyek korántsem kedvesen írják le a menyasszonyt és családját.

Az áskálódások célpontja a 73 éves, Mexikóban élő apa, Thomas lett, amiért beleegyezett abba, hogy paparazzik fényképsorozatot készítsenek róla, amint az esküvőre készül.

Elmondása szerint a fotósok az őrületbe kergették, még a szomszédos házat is kivették, ami miatt behúzott függönyök mögött kell élnie. Ezek után ment bele a fotók készítésébe, amit egyes brit lapok a királyi család számára kínos lépésként írtak le. A világot behálózó celebkultúra ellenére erkölcsileg megkérdőjelezték a lépést, mert anyagilag profitálhat a fotókból. Az idősebb Markle ezek után arról is beszélt, hogy

a média nyomása miatt „szívrohamot kapott”, de távozott a kórházból, szerdán pedig az a hír érkezett, hogy szívműtétje lesz.

Mindezzel gyakorlatilag lehetetlenné vált, hogy ő vezesse az oltárhoz lányát, aki pedig ezt szerette volna.

„Nem szeretném kihagyni a történelmi lehetőséget, az oltár elé szeretném vinni Meghant” – mondta ugyanakkor korábban, de egy másik megjegyzésben visszalépett az esküvőtől, mert úgymond nem akarja még inkább zavarba hozni a királyi családot és a lányát.

Közben kijut a brit lapok kommentoldalain Meghannak is, akit egyfelől pénz- és hataloméhesnek titulálnak, másfelől azt írják: éveken át rá sem nézett a családjára, és az angol királyi família nem ilyen rokonságot érdemel.

Még Harry is kapott, amiért eddig egyszer sem találkozott leendő apósával.

Szombaton így a hagyományt felrúgva Meghan elvált szülei közül édesanyja, Doria Ragland vezetheti őt az oltár elé. A Telegraph című lap azt is megjegyzi: Meghan távolabbi rokonai megérkeztek Londonba, de nincs meghívójuk az eseményre.

A pompás királyi esküvő helyett így előfordulhat, hogy a britek a civakodó munkásosztálybeli családokról szóló Eastenders szappanoperát idéző kínos epizódként emlékeznek majd a ceremóniára.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kellemetlen részletek a hercegi esküvőről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást