Nyitókép: Pixabay.com

Az Európai Központi Bankot aggasztja Donald Trump intézkedése

Infostart / InfoRádió - Vincze András (München)
2018. május 11. 13:45
Az európai valutaegységet alkotó országok kedvező gazdasági kilátások elé néznek. Ezt az Európai Központi Bank Frankfurtban közzétett tanulmánya állapította meg, noha az előrejelzés elkészítői utaltak arra is, hogy a tartós fellendülést váratlan politikai döntések erősen megzavarhatják. A Központi Bankot is komolyan aggasztja, hogy az amerikai elnök felmondta az iráni atomszerződést.

Az Európai Központi Bank elemzői úgy vélik, hogy erre az esztendőre határozottan kedvezők az euróval fizető országok gazdasági kilátásai. Az év elején a valutaegység több tagállamában a fellendülést némileg visszavetette a tartósan hideg időjárás, a szokatlanul kiterjedt influenzajárvány, valamint a béremelések kikényszerítésére kitört sztrájkhullám, most azonban stabilizálódott a helyzet, és az infláció sem lépi túl az 1,2 százalékot, ami a Központi Bank szerint igencsak kedvezően hat az ipar és a kereskedelem fejlődésére.

Kiváltképpen a tagállamok közti árucsereforgalom, valamint az Európai Unión kívülre irányuló export számolhat felfelé mutató tendenciával. Komoly veszélyt jelenthet azonban a világkereskedelemben kirajzolódó protekcionista irányzat. Ezt a Központi Bank elemzői utalásnak szánják az amerikai elnök védővámokkal kapcsolatos intézkedéseire. Noha eddig az Európai Unió még mentesült az alumínium és acéltermékekre kimondott védővámok alól, még nem tudni, hogy Donald Trump elnök miként határoz az elkövetkező hetekben.

Ugyanis aggasztónak tartja a Központi Bank tanulmánya azt a washingtoni döntést, hogy az Egyesült Államok felmondta a Teheránnal kötött nemzetközi atomszerződést, és megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba azokkal az európai vállalatokkal szemben is, amelyek továbbra is folytatják a kereskedelmet Iránnal.