Theresa May Kínát rohamozza export-ajánlatokkal

Infostart / InfoRádió - Sárközi Mátyás (London)
2018. január 31. 16:25
Bár Londonban az a nap fő híre, hogy egy kormánykörökből nyilvánosságra került felmérés szerint a Brexit után Nagy-Britannia gazdasága jelentős visszaesést szenved, Theresa May miniszterelnök asszony derűlátása töretlen.

Theresa May szerdán háromnapos kínai útra indult, üzletemberekből álló, 50 tagú küldöttség élén, amely exportcikkeket és befektetési lehetőségeket népszerűsít. A miniszterelnök a népes brit küldöttséggel Vuhanba, Pekingbe és Sanghajba látogat el.

A brit-kínai viszony jelenleg jónak mondható. Peking jelezte, hogy kész befektetni nagyobb infrastrukturális projektekbe, például egy új atomerőmű megépítésébe.

A brit kormány azt hangsúlyozza, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unióból kilépve is jó terep marad befektetésre és kereskedésre. Annyi bizonyos, hogy az eddiginél több árut szeretne Kínában eladni. A két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok egyébként is 60 százalékkal növekedtek 2010 óta.

A kínai gazdagoknak az angolok Jaguár autókat adnának el nagyobb számban, a feldolgozóiparnak pedig mezőgazdasági termékeket és vegyészeti alapanyagokat. Növelnék az élelmiszer-exportot is, ezen a téren a franciákkal kell versenyezniük.

Emmanuel Macron francia kormányfő nemrég járt Kínában és kiharcolta a kergemarha kór miatt elrendelt marhahús-behozatali tilalom feloldását. Nagy-Britannia birkahúst, baromfit és halat szállítana szívesen.

Érdekes jelenség, hogy a kínaiak, angol mintára, kezdenek rászokni a délutáni teázásra. Százhetven évvel ezelőtt az angolok Kínából hozták be a teát, de mostanában egyre többet kávéznak, tehát csökken a tea-kereslet. Világhírű keverékeiket, például az Earl Grey teát így most Kínában igyekeznek nagy tételben eladni.

Inforádió, Sárközi Mátyás, London


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Theresa May háromnapos kínai útra indult
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást