Komoly nemzetgazdasági tétel a brit egyetemek külföldi diáksága

Infostart / InfoRádió - Sárközi Mátyás (London)
2018. január 11. 18:44
A brit egyetemekre évente 230 ezer külföldi hallgató iratkozik be. A tandíjakkal és a diákok költekezése révén ez mintegy 20 milliárd fontsterling jövedelmet jelent a szigetországnak. Keresnek rajtuk a könyvüzletek, de az éjszakai mulatók is.

A legújabb kimutatás szerint Nagy-Britannia egyetemeire évente 230 ezer diák érkezik külföldről, elsősorban Kínából. Legtöbben posztgraduális képzésre jelentkeznek. A külföldről jövő egyetemisták zöme Londonban tanul, a legnagyobb jövedelmet azonban a több műszaki egyetemmel rendelkező Sheffield városa vasalja be rajtuk. A listán Oxford csak negyedik, Cambridge nyolcadik.

A tandíj jelenti a legnagyobb jövedelemforrást, de a fiatalok költekezése is milliárdokat hoz Nagy-Britanniának. A szendvicsbárok, a kerékpár-üzletek, a taxisok keresik rajtuk a legtöbbet - kisebb egyetemi városokban nélkülük akár meg is szűnnének - ez után jönnek a sorban az éjszakai mulatók, s csak utolsónak a könyvüzletek.

A külföldi diákok beutazását a brit kormány egyelőre nem korlátozza, ha találnak maguknak egyetemi helyet, jöhetnek ahányan akarnak, bár a bevándorlási hatóságok újabban vizsgálni kezdték a helyzetet, hiszen igen sok külföldi diák a diploma megszerzése után Angliában marad. Az Európai Unióból érkezők tandíjkedvezményt élveznek, ha létrejön a Brexit, ez megszűnik. A nyelvazonosság miatt persze rengetegen jönnek tanulni az Egyesült Államokból és a brit nemzetközösség országaiból, de Kína áll mégis az első helyen, és ez a tendencia előreláthatólag belátható időn belül nem fog megváltozni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Komoly nemzetgazdasági tétel a brit egyetemek külföldi diáksága
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást