Két választás Csehországban

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2018. január 11. 13:58
Miután szerdán este megszakították, jövő keddre halasztották az Andrej Babiš kormányáról való bizalmi szavazást Csehországban, ahol pénteken és szombaton államfőválasztást is tartanak. A felmérések Miloš Zeman győzelmét jelzik előre az első körben, de senki sem tartja biztosnak, hogy végül ő marad az elnök.

A cseh képviselőház szerdai ülését azért hívták össze, hogy szavazzanak Andrej Babiš miniszterelnök kormányának programnyilatkozatáról, s egyben döntsenek arról, hogy bizalmat kap-e a kormány vagy sem.

Andrej Babiš a képviselőházba az októberi választások során bejutott pártok egyikével sem tudott koalíciós megállapodást kötni, ezért kisebbségi kormányt alakított. A Babiš vezette ANO mozgalomnak csak 78 képviselője van, ami nem elég a kormányprogram elfogadásához.

A további nyolc parlamenti párt előre jelezte, hogy nem szavaz bizalmat a kisebbségi kormánynak.

Miloš Zeman köztársasági elnök viszont kiáll Babiš mellet. Az államfő szerdán fel is szólalt a képviselők előtt, és kijelentette, hogy amennyiben az új kormány nem kap bizalmat az alsóházban, a második körben is Andrej Babišt bízza meg a kormányalakítási tárgyalásokkal, de miniszterelnöknek csak azután nevezi ki, ha többségi támogatást szerez a képviselőházban.

A bizalmi szavazásra szerdán végül nem került sor, mert a késő estig tartó ülést megszakították, és a szavazást jövő keddre halasztották. Mindezt azért, mert a napirend szerint csütörtökön az interpellációk vannak terítéken, pénteken pedig kezdődik a két napos államfőválasztás.

A köztársasági elnöki posztért kilencen versengenek,

köztük a jelenlegi elnök, Miloš Zeman. A cseh közvélekedés szerint a megmérettetés két csoportra oszlott: az elsőben van egymaga Zeman, a másikban a többi nyolc jelölt. Egyértelmű esélyese viszont nincs a voksolásnak, így valószínű, hogy az új köztársasági elnököt csak a két hét múlva megrendezendő második fordulóban választják meg.

A közvéleménykutató-intézetek hétfőn hozhatták nyilvánosságra utoljára a várható eredményeket, amelyek arról tanúskodnak, hogy az első fordulóban Zeman lesz a befutó, a második körben pedig Jiří Drahoš, a Cseh Tudományos Akadémia volt elnöke lehet a kihívója. A felmérések szerint a második körbe bejuthat még Michal Horáček vállalkozó, dalszövegíró, Marek Hilser orvos és Pavel Fischer diplomata is.

Csehországban a szavazóhelyiségek pénteken délután két órakor nyitnak, a szavazás pedig szombaton 14 órakor zárul.